Ове године Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом  Променимо будућност миграција - унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој“ апелујући на један од највећих проблема данашњице - миграције становништва.

Велики број људи је присиљен да напусти своје домове због ратних сукоба. Глад и сиромаштво је нешто са чим се суочава велики број миграната, тако да Организација за храну и пољопривреду (ФАО) даје препоруку у 2017.години:

1. Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.

2. Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.

3. Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедноати хране у климатски осетљивим подручјима.

4. Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратак расељених лица.   

Светски дан хране је прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја - без гладних до 2030. године.                   

Кампања Октобар месец правилне исхране реализује се на територији Републике Србије уз подршку Министарства здравља, са циљем скретања пажње јавности да се правилне навике у исхрани стичу у најранијим узрастима живота. Усвајање здравих стилова живота омогућено је заједничким ангажовањем здравствених и образовних установа, уз учешће родитеља, медија, друштвено-хуманитарних, спортских, културних и других организација и удружења.

Неправилна, неквалитетна исхрана и лоше нутритивне навике имају значајан утицај на настанак и развој хроничних незаразних болести, попут гојазности, дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних и других обољења. Многе навике се могу кориговати, не коштају и потребна је само жеља и добра воља да особа уради нешто за себе. Одговорност за сопствено здравље је све актуелнија тема, јер само здрава особа може да ради и буде продуктивна, што је првенствено бенефит за особу, њену породицу, али и друштво у целини.

Препоруке о правилној исхрани нису се промениле и даље важе:

  • чешћи и количински мањи оброци распоређени у току дана у три оброка (доручак, ручак и вечера) и две ужине;
  • конзумација свежег и сезонског воћа и поврћа;
  • избегавање пржених и похованих јела, досољавања хране, сланих грицкалица, слаткиша, газираних напитака и сличних производа;
  • полако конзумирање хране и добро жвакање залогаја;
  • оптималан унос течности;
  • конзумирање намирница и јела оптималне температуре; избегавање сувише топлих и превише хладних напитака и хране.

 

Превентивни центар Домa здравља Панчево