Актуелно

Амбуланте панчевачког Дома здравља у Долову, Омољици и Јабуци добиле су по један нови аутомобил. Нове „шкоде фабије“ користиће патронажне службе ових насељених места, а у плану је и да осталих шест села добије овакву донацију.

У присуству градоначелника Панчева Саше Павлова и представника локалних самоуправа, директор Дома здравља Панчево др Стојан Вишекруна поделио је кључеве нових аутомобила амбулантама у насељеним местима Долово, Омољица и Јабука. По једну „шкоду фабију“ користиће патронажне службе ових насељених места, како би својим становницима пружили неопходну помоћ. Средства је обезбедио Град Панчево, уз помоћ донатора. Градоначелник Саша Павлов најавио је додатна улагања у здравство, а директор Дома здравља др Стојан Вишекруна објаснио је колико је то важно.

Први кључеви додељени су амбуланти у Долову.

У присуству представника локалне самоуправе, чланова Градског већа и медицинских радника кључеви нове „шкоде фабије“ уручени су радницима амбуланте у Омољици.

И становници Јабуке убудуће ће имати бољу здравствену негу, јер је нови аутомобил добила и амбуланта у овом насељеном месту.

Најављено је и да ће преосталих шест насељених места, која припадају Панчеву, добити возила за патронажну службу. Планирана је и набавка ЦТГ апарата и мобилног ултразвучног апарата, за које су већ обезбеђена средства.

 

Извор: РТВ Панчево, 26. јун 2019. год.

Психоактивне супстанце (ПСА) су хемијске супстанце које мењају стање свести, опажање, расположење, мишљење, понашање и временом доводе до психичке и физичке зависности.

Злоупотреба и последице злоупотребе ПАС погађају све друштвене слојеве у свим земљама, а последњих година долази до померања границе на нижи узраст, па се први сусрет са ПАС  догађа и у основно школском узрасту. Детињство и адолесценција су периоди који су значајнији у развоју личности, али и периоди када су млади посебно осетљиви на ризична понашања укључујући и употребу ПАС. Посебно су угрожени млади који се под утицајем фактора који су ван њихове контроле, као што су насиље, посебно породично насиље, недостатак родитељске бриге и љубави, психијатријска обољења у породици, дружење са вршњацима који се ризично понашају, сиромаштво.

Као мобилни протетски радови најчешће се израђују тоталне, парцијално плочасте, парцијално скелетиране, парцијално скелетиране са двоструким круницама и парцијално скелетиране зубне протезе са прецизним везним елементима. Мобилни протетски рад пацијент може сам да уноси и износи из усне дупље. Сви мобилни протетски радови се обавезно износе из уста када се одржава хигијена зубне протезе. Пацијент мора да има изграђену свест о хигијени протетског рада. Треба бринути о својим зубима, као и о оралном ткиву. Сваком мобилном зубном протетском раду неопходно је посветити пажњу у детаљном одржавању хигијене бар два пута у току дана (ујутро пре доручка и увече пре спавања) и да се након сваког јела протетски рад изнесе из уста и испере млазом млаке текуће воде. Пацијенти који су склони стварању зубног каменца, треба и три пута дневно да механички одржавају хигијену својих зубних протеза, јер зубни каменац који је препун микроорганизмима такође може да се таложи и на зубним протезама.

 

Превентивни прегледи веома су значајни јер нам омогућавају да проверимо своје здравствено стање и уколико има повећаних вредности шећера у крви, масноћа праћене повишеним притиском и гојaзношћу што спада у велики ризик за настанаk многих хроничних болести и можемо на време да реагујемо и спречимо да до развоја болести дође.

Без заказивања и одласка код лекара најлакши је начин да проверимо своје здравље, зато Превентивни центар Дома здравља организује акције, своје здравље данас су проверили житељи Долова.

Рак јајника је десети најучесталији рак код жена, пети по смртности од свих канцера који погађају жене. Сваког дана у нашој земљи две жене оболе од карцинoма јајника, а једна умре од ове болести.

- Карцином јајника, на срећу, није тако чест али је врло смртоносан. По нашим званичним подацима, оболе две жене дневно, а на годишњем нивоу то је осам стотина жена, од тог броја њих пет стотина изгубе битку са овом болешћу. Тај комплексни орган, по својој грађи и функцији је тако мали и тако нежан. Једна од његових главнијих  улога је настајање јајних ћелије из којих се рађају деца за коју се трудимо да увек буду здрава и права. Због те своје комплексности тај исти орган може и да оболи, када се појаве цисте оне могу бити безазлене и то се лако решава. Када се десе малигне промене тј. карциноми који нису ни мало лаки за откривање , још су тежи  за лечење. Један од највећих проблема карцинома јајника је што не постоји скрининг као што имамо скрининге за карциноме грлића материце и дојке. Сами симптоми су толико неспецифични да жене у првом тренутку неће помислити да се ради о карциному јајника. У том истом тренутку ни ми доктори не можемо помоћи ако се ради само о мучнинама, губитку апетита или повраћању, јер ће се помислити да се ради о неком другом поремећају. Мора се радити диференцијална дијагностика и да се полако одбацује једно по једно. Али када већ дође до поремећаја циклуса, изостанак или неколико у току месеца, то већ полако може усмерити докторе на праву страну. Спољни чиниоци и узрочници, на првом месту,  су цигарете и стрес, као и излагање радијацији – рекла је Слађана Вукмировић Сталетовић, гинеколог у Дому здравља Панчево.

У борби са раком јајника женама преостаје да, без обзира на старосну границу, одлазе на редовне гинеколошке прегледе у оквиру којих ће се радити и вагинални ултразвук, јер се промене на јајинцима тада најчешће виде и открију.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 19. јуни 2019. године

 Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Панчево у сарадњи са Општом болницом Панчево и Заводом за јавно здравље Панчево организује акцију превентивних прегледа у Долову, у суботу , 22.06.2019.године од 8 часова.

Заинтересовани грађани имаће прилику да провере своје здравље, измере крвни притисак, холестерол, триглицериде, шећер у крви, одреде БМИ и утврде факторе ризика, а радиће се и УЗ штитасте жлезде.

Дом здравља Панчево

Велике врућине нису утицале на одзив житеља Омољице који су искористили могућност да провере своје здравље. Као и у другим местима највеће интересовање било је за ултразвучни преглед штитасте жлезде.  Исти здравствени проблеми као и у другим насељеним местима: вишак килограма и повећана масноћа у крви.

- Ове акције су увек добро посећене, радимо класично мерење притиска , вредности шећера и масноће у крви. И овде данас у Омољици радимо ултразвучни преглед штитасте жлезде. Саветовао бих свим грађанима да се због високих температура без потребе не излажу сунцу и да све неопходне активности обаве у раним јутарњим сатима или касно поподне – рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево.

Акцију превентивних прегледа поздравили су Омољичани, а неки су нам рекли да своје здравље контролишу најчешће када се организују овакве акције.

Без заказивања, упута и здравствене књижице обављена је још једна акција превентивних прегледа у организацији Дома здравља Панчево, Опште болнице Панчево, Завода за јавно здравље и МЗ Омољица.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 16. јуни 2019. године

Поштовани,

Обавештавамо вас да су здравствени картони из амбуланте" Стари Тамиш" привремено измештени у просторије амбуланте" Центар 2" (Милоша Обреновића 2),

радно време амбуланте је од 7-15х, а контакт телефон 013/ 345-077

Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Панчево у сарадњи са Општом болницом Панчево и Заводом за јавно здравље Панчево организује акцију превентивних прегледа у Омољици, у недељу , 16.06.2019.године од 8 часова.

Заинтересовани грађани имаће прилику да провере своје здравље, измере крвни притисак, холестерол, триглицериде, шећер у крви, одреде БМИ и утврде факторе ризика, а радиће се и УЗ штитасте жлезде.

Ixodes ricinus или ти крпељ је ситан паразит вретенастог облика који на предњем делу главе има рилицу која му служи за убадање и продирање у субкутис жртве. Крпељ једно време проводи на домаћину, сишући крв. Срећемо га у умереном појасу по пашњацима и шикарама. Људи га покупе случајно током боравка у природи. Убоди крпеља по правилу пролазе незапажено, с обзиром да му пљувачка садржи анестетик, којим анестезира место убода. Присуство крпеља се открива тек по фиксирању паразита у субкутис жртве. Знаци присуства су: оток на месту убода, бол, црвенило, локална тврдина и присуство паразита. На подручју наше земље крпељ је преносилац Borrelie Burgdorferi која изазива Лајмску болест. Ради се о хроничном обољењу које делимо на два стадијума :

I - рани (акутни) са лимфаденитисом (отоком лимфних жљезди), папулозним еритемом (црвенилом по кожи), грозницом, главобољом, замором, артралгијама и миалгијама (боловима у зглобовима и мишићима) и

II - касни (хронични) са артритисом, менингитисом, менингоенцефалитисом, Беловом парализом фациалиса, поремећајима срчаног ритма (АВ блоком), перикардитисом.

Терапијски поступци се своде на вађење крпеља пинцетом (чврсто ухватити задњи део крпеља до коже и ротирањем пинцете у смеру обрнутом од кретања казаљке на сату извадити га, заједно са рилицом). Крпељ се мора извадити у целини! Након тога потребно је стерилно обрадити место убода тј. место интервенције. Следећа ставка је профилакса Лајмске болести. Правило је да ако се на месту убода црвенило и оток повуку, након интервенције се не даје ништа од антибиотика. У случају појаве црвенила (у облуку бедема) око места убода  даје се Довицин капс. од 100 мг. 2x1 током 3 недеље или Синацилин капс. 500 мг за одрасле 3x1, Синацилин 250 мг. за децу 3x1 или Синацилин сируп за малу децу 3x1 кафена кашика, такође током 3 недеље.

Битно је напоменути да је најважнија у целој овој причи  превенција убода, која се постиже туширањем и пажљивим прегледом и опипавањем коже (предилекционих места на њој: космати део главе, пазух, трбух, препоне, бутине), након сваког боравка у природи, било да се ради о сопственом дворишту, башти, парку, ливади или шуми. На тај начин откривамо његово присуство на сопственој кожи или кожи детета, пре него што се рилицом фиксира за њу и направи штету.

 

Панчево 03.06.2019.

   Начелник СХМП

 Др Зоран Манасијевић