У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ - направимо разлику за запослене родитеље.”

Обележавање Националне недеље дојења је уједно и прилика да се јавност упозна са циљевима и активностима Националног програма подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

 

Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини. Упркос међународним препорукама, само 40% свих беба млађих од шест месеци у свету су искључиво дојене, а само 45% наставља дојење до навршена 24 месеца.

Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране! Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.

Дојење је много више од храњења. То је процес узајамности. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

Новорођенче треба да буде на мајчиним грудима одмах после порођаја као природни наставак споне мајке и детета. Први подој требало би да буде одмах после порођаја јер је новорођенче већ тада спремно да сиса (сиса шаку или окреће главу како би пронашло груди – урођени рефлекс). Стављањем новорођенчета на груди успоставља се контакт „кожа на кожу” одмах по рођењу, подстиче се стварање млека у дојкама и чини лакшим каснији процес дојења.

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла којим се баве морају да се врате на посао врло брзо након порођаја. Овим мајкама би послодавци требало да омогуће да доје на радном месту. Истовремено важно је усвојити јавно здравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности. Како би се обезбедила оптимална исхрана одојчета важно је и ограничити маркетинг замена за мајчино млеко.

 

Циљеви Светске и националне недеље дојења су:

-Информисати људе о вези између дојења и социјалне подршке родитељима.
-Учврстити подршку вредностима родитељства и родно уједначеним социјалним нормама на свим нивоима ради пружања подршке дојењу.
-Сарађивати са појединцима и организацијама који пружају подршку родитељима.
-Подстицати деловање ка родној равноправној родитељској социјалној заштити како би се унапредило дојење.

Истраживања показују да политика плаћеног породиљског одсуства помаже у смањењу смртности код одојчади за 13% за сваки додатни месец породиљског одсуства. Плаћено одсуство омогућава женама да се раније физички опораве од порођаја и врате на посао опорављени физички, ментално и емоционално.

 

Подршка радног окружења:

Глобално гледајући, повратак мајке на посао после порођаја један је од водећих разлога раног престанка дојења и замене мајчиног млека вештачком формулом.
Многе од водећих светских компанија усвајају праведнија и издашнија породиљска одсуства и усвајају и друге политике које породицама пружају подршку ради своје репутације и уштеде трошкова.
У земљама у развоју, приватне компаније могу пружити подршку укључивањем у националне програме заштите материнства.

 

Подршка вредностима родитељства и родне једнакости као социјалне норме:

Дојење је увек везивано за улогу мајке. Када очеви/партнери подрже дојење и учврсте однос са својом бебом, побољшава се и пракса дојења и родитељских односа. На овај начин се очеви више везују за своју децу, која се самим тим брже развијају. Родитељи су онда део истог равноправног тима који надгледају, комуницирају, прилагођавају се и верују једно другоме. Поред тога, спремни су једно другом да помогну, а не да преузимају контролу. Норме оца се мењају. Многи очеви нису само пружаоци услуга и снабдевачи, већ су директно укључени у све што је у вези са мајком и децом, што је веома битно за развој деце. Родитељство које укључује очеве као равноправне партнере у родитељском тиму користи и деци и родитељима.

 

Пет начина на које породица и пријатељи могу подржати мајку да доји:

  • Охрабрите мајку да доји.
  • Помозите мајци са бебом између подоја како би могла да се одмори или одспава.
  • Помозите мајци тако што ћете припремити храну богату енергијом, витаминим аи минералима како би имала довољно млека.
  • Одмените мајку у обављању кућних послова.
  • Подржите мајку да похађа школу родитељства и да научи више о предностима дојења.

 

Предности дојења за новорођенче/одојче:

-Обезбеђује правилан раст и развој
-Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система
-Смањује ризик од гојазности
-Подстиче развој интелигенције
-Штити од многих болести и инфекција
-Смањује ризик од пролива
-Смањује ризик од појаве алергија
-Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета

 

Предности дојења за мајку:

-Помаже успостављању емоционалне везе са дететом
-Смањује крварење после порођаја
-Доприноси нормализацији телесне масе
-Смањује ризик од појаве остеопорозе
-Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника
-Смањује ризик од постпорођајне депресије
-Смањује ризик појаве анемије
-Смањује ризик од постпорођајне депресије
-Смањује ризик појаве анемије

 

Извор: https://waba.org.my/wbw/

Завод за јавно здравље Панчево