Превентивни прегледи су основ здравља уста и зуба сваког детета. Нега зуба и орална хигијена су на првом месту како би зуби били здрави, а деца која имају здраве зубе, лакше жваћу и уносе више нутритијената у организам. Такође, лакше науче да говоре, а гласове изговарају јасно и без тешкоћа. Уколико зуби нису здрави, то може негативно да утиче на организам и опште добростање.

Ове недеље, гости Одељења дечије стоматологије  били су  малишани из вртића „Кефалица” .

Неки од њих први пут су имали прилику да седе у стоматолошкој столици. Докторка Александра Станић Крестић и стоматолошка сестра Биљана Величковић  су им уз осмех, игру и шалу  објасниле  значај прања зубића и колико је важно да се здраво хране, као и зашто је значајно да грицкају корицу хлеба, јабуку, шаргарепу... Објасниле су им да постоје ствари које су веома лоше за зубе, а то су грицкалице, слаткиши, газирани сокови, бомбоне, јер садрже много шећера, који је један од главних криваца за настанак каријеса.

На моделу су им показале како  да правилно перу зубе и скину штетне наслаге како се не би задржавале и квариле зубиће.

 

На превентивним прегледима се инсистира већ од ницања првих зубића, а кроз одлазак стоматолошких тимова у дечије установе као и долазак деце у стоматолошке ординације, приближава деци све оно што би могло да унесе страх. Поред редовних стоматолошких превентивних прегледа, који се обављају у Дому здравља Панчево, запослени у Служби стоматолошке здравствене заштите такође обилазе предшколске и школске установе на територији општине Панчево, где држе предавања  о значају одржавања хигијене уста и зуба и обављају превентивне стоматолошке прегледе.

Наши стоматолози имају пуно искуства у раду са децом. Стрпљењем и посвећеношћу постижу то да их деца заволе и поверују им. То је здрав основ на коме се гради даља сарадња и на овај начин деци се приближава одлазак стоматологу, ствара се пријатнији доживљај за посету стоматолошкој ординацију како би, уколико је потребна  нека интервенција, дете прихватило са што мање бојазни и страха.

Кроз овакав вид посета и упознавања деце са стоматологом, подиже се свест о значају оралног здравља и деца после са радошћу и осмехом, а без страха прихватају одлазак код стоматолога.