Са почетком нове школске године, повећава се број учесника у саобраћају, посебно пешака.

Велики број деце први пут седа у школске клупе, а управо су она та на коју треба усмерити више пажње и научити их основним правилима безбедног понашања у саобраћају. Са јавноздравственог аспекта деца и млади су посебно рањива категорија учесника у саобраћају, јер су у овом узрасту повреде у саобраћају водећи узрок смрти и инвалидности. Зато је од изузетне важности да најмлађи усвоје препоруке за безбедно понашање у саобраћају, а посебно правилима понашања на путу од куће до школе.

Деца су у опасности од повреда у саобраћају из више разлога. Због телесне висине, њима је отежано да виде саобраћај око себе, а возачима је такође тешко њихда уоче. Деца често другачије тумаче различите призоре и звукове, што може утицати на њихово расуђивање у вези са близином, брзином и смером кретања возила. Такође, кретање деце је често непредвидиво, због смањене пажње и опрезности.

Како би се спречила могућност повређивања деце у саобраћају, неопходно је да се и деца и возачи придржавају правила, одређених савета и препорука како би безбедност у саобраћају била што већа.
Управо зато, родитељи и сви они који брину о деци би требало да их уче правилима понашања у саобраћају, од момента када проходају и да им својим примером укажу како се та правила доследно примењују.

 

ПРЕПОРУКЕ ДЕЦИ ЗА БЕЗБЕДНО ПОНАШАЊЕ НА ПУТУ ДО ШКОЛЕ:

- Увек прелазити улицу на безбедном месту, пешачком прелазу на коме постоји семафор или саобраћајни знаци.

- Обавезно се зауставити пре ступања на коловоз.

- Погледати лево, десно и поново лево, а онда без трчања прелазити улицу.

- Никада не претрчавати и не истрчавати на улицу.

- Не ходати између возила и никада не прелазити улицу између паркираних возила.

- Ако се иде тротоаром, креће се десном страном.

- Уколико нема тротоара хода се левом страном улице, тако да нам возила долазе у сусрет.

- Треба бити пажљив и на пешачком прелазу због возила која се крећу.

- Изабрати пут до школе са најмање улица и раскрсница.

- Увек „гледати и слушати” шта семафор и саобраћајни знаци показују (улица се прелази само када је на семафору упаљено зелено светло).

- Не користити мобилни телефон и слушалице када се прелази улица.

 

ПРЕПОРУКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Родитељи деце која први пут крећу у школу, би требало да следе неке једноставне а веома важне савете:

Учите дете најважнијим правилима:

- да је тротоар најсигурније место за кретање,
- да никада не истрчава на улицу за другаром, лоптом или неком другом играчком,
- да прелази улицу искључиво на обележеном пешачком прелазу,
- да никада не трчи преко пешачког прелаза,
- да буде опрезно и на пешачком прелазу са семафором – да ослушкује и осматра саобраћај са свих страна, иако је укључено зелено светло за пешаке,
- да усвоји правило преласка преко улице – стани, чекај, гледај лево, десно, па опет лево, ослушни и крени,
- да се не игра на паркиралишту и на улици,
- да не прелази улицу између паркираних возила – (деца су често нижа од возила и возачи их не могу уочити)
- да не користи слушалице и мобилни телефон у саобраћају.

* Обавезно је да у почетку пратите децу до школе, научите их најсигурнијем, не и најкраћем путу од куће до школе и упозорите их на могуће опасности.

* У случају да дете иде у школу током смањене видљивости (магла, мрак, рани јутарњи или касни поподневни сати током зиме и сл.) обуците детету светлу или одећу са рефлектујућим детаљима на школским торбама, гардероби или обући.

* У случају падавина или ветра, боље је да детету обучете кишну кабаницу него да му дате кишобран – кишобран му обично смета и смањује му видно поље.

* Уколико децу довозите у школу, деца у возилима морају бити у аутоседиштима која одговарају узрасту (телесној маси и висини). Када остављате или дочекујете дете пред школом, никада то не чините на супротној страни улице.

* Уколико дете путује аутобусом у школу, објасните му начин уласка и изласка из превоза и покажите му како да пређе улицу на најбезбеднији начин (да увек сачека да прође аутобус како би му прегледност била боља).

 

ПРЕПОРУКЕ ЗА ВОЗАЧЕ

Возачи-посебан опрез!

* СМАЊИТЕ БРЗИНУ ВОЖЊЕ!

Увек се придржавајте ограничења брзине, посебно будите опрезни у насељеним подручјима, у близини вртића и школа.

* НЕМОЈТЕ ВОЗИТИ ПОД УТИЦАЈЕМ АЛКОХОЛА!

Конзумација алкохола повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде и озбиљног повређивања и смрти.

* АКО ВОЗИТЕ, НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ ЛЕКОВЕ КОЈИ УТИЧУ НА СПОСОБНОСТ ВОЖЊЕ КАО НИ ЛЕГАЛНЕ/ИЛЕГАЛНЕ ПСИХОАКТИВНЕ СУПСТАНЦЕ!

- Забрањено је и кажњиво користити илегалне психоактивне супстанце при вожњи.
- Немојте возити под дејством легалних психоактивних лекова (бензодиазепини, аналгетици…) или других лекова који утичу на психофизичке способности!
- Увек прочитајте упутство о леку – обратите посебно пажњу на део који се односи на способност управљања возилима.

* НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ИШТА ОМЕТА У ТОКУ ВОЖЊЕ!

- Немојте користити мобилне телефоне током вожње!
- Немојте слушати прегласну музику у возилу!
- Немојте се окретати сапутницима у току вожње!
- Немојте јести и пити током вожње!

* ПОШТУЈТЕ ПРВЕНСТВО ПРОЛАЗА ПЕШАКА НА ОБЕЛЕЖЕНИМ ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА!

-  Уколико су пешаци деца, возач је обавезан да заустави возило и да их пропусти без обзира да ли постоји светлосна или нека друга сигнализација.

У вожњи не чините саобраћајне прекршаје да не бисте угрозили безбедност и живот свих учесника у саобраћају, а посебно деце. Будите опрезни и због себе и због њих!

 

ПРЕПОРУКЕ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ СВИХ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ:

- Сигурносни појас обавезно треба да користе сви одрасли који су у возилу. Везивање сигурносног појаса за све путнике у возилима смањује ризик од тешких повреда за око 40–60%.

- Употреба дечијих аутоседишта (седишта за бебе, малу децу и старију децу) веома је ефикасна у превенцији смртних исхода путника у возилима. Правилно коришћена аутоседишта смањују стопу смртности приликом судара возила за 71% (одојчад) и 54% (мала деца).

- Забрањено је коришћење мобилног телефона код свих учесника у саобраћају. Коришћење хандсфре или блуетоотх слушалица треба свести на минимум, јер и најмање ометање у вожњи може бити фатално. Пажња се смањује за 50% коришћењем мобилног телефона у току вожње.

- Прилагођена брзина кретања – смањење просечне брзине кретања од 5% може да доведе до смањења укупног броја судара за 30%.

- Возачима који су конзумирали психоактивне супстанце и лекове са негативним дејством на вожњу забрањено је да управљају моторним возилима.

- Родитељи чија су деца недавно положила возачки испит не треба да допусте да деца сама управљају возилом у касним вечерњим и раним јутарњим сатима.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) данас у свету у саобраћајним незгодама смртно страда 1.350.000 људи годишње, а више од половине страдалих особа су пешаци, бициклисти и мотоциклисти.

Веома је важно безбедно понашање свих учесника у саобраћају.

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2430&fbclid=IwAR0syKhil8deSJeXkABj_hXsadoDufW_1MvRNIYQiuojM9IYzKKrbQTK9j8