Ово је тренутно веома актуелна тема,пошто је сезона годишњих одмора и путовања. Путна, односно приручна апотека је обавезан део пртљага.
Многима је летовање најлепши део године који жељно очекују. Стога, не чуди велико разочарање услед непредвиђених здравствених проблема који се догоде баш у то време, у страној држави и на другом говорном подручју. Иако је препорука да на пут не идете без путног здравственог осигурања, није на одмет комплетирати путну апотеку, која је у таквим ситуацијама од огромне помоћи.
Ако имате хроничну болест, консулутујте се са вашим лекаром пре поласка. Уколико већ имате редовну терапију, коју вам је лакар преписао, наставите са коришћењем исте. Уколико имате неко хронично оболење, пожељно је понети најосновнију медицинску документацију на пут.

Ако сте испланирали одмор у далеким, егзотичним дестинацијама, распитајте се о евентуалним вакцинама против тропских болести.
Распитајте се о подручју на које путујете. Информишите се где је најближа апотека и амбуланта. Распитајте се о биљном, животињском свету и инсектима који насељавају ужи део територије на које путујете.
Све време користите флаширану воду за пиће.

 

Било да путујете сами, у друштву одраслих, или са децом, путна апотека треба да садржи следеће:


1. Лекови против болова, за снижавање температуре и топломер (нпр.Ибупрофен,Парацетамол итд)
2. – Лекови против путног повраћања (нпр. Димигал,Драмамине)
3. – Пробиотик
4. – Лекови/прашак са електролитима (у случајевима дехидратације, повраћања и дијареје)
5. – Прва помоћ (газе, јод, хидроген 3%, антибиотска крема,фластер ,пинцета…)
6. – Креме са заштитним фактором, креме за евентуалне опекотине од Сунца
7. – Лекови против алергија (антихистаминици) – таблете, сирупи и креме
8. – Капи за очи
9. – Спреј за нос
10. – Лекови за прве симптоме прехладе и грипа
11. – Септолете за бол у грлу

 

Мучнина и повраћање током пута

Мучнина и повраћање, проузроковани дугим и исцрпљујућим путем не муче само децу, већ и одрасле. Обавезно купите неке од лекова против путне мучнине у апотеци. Лек против мучнине има и благо седативно деловање, умањује страх од летења или пловидбе. Лек узети пола сата до сат пре пута. Све и да вам током пута не затребају, можда могу затребати током вожње трајектом или туристичким бродићима.
Водите рачуна и о томе да пре и током путовања не узимате сувише масну и зачињену храну. Обезбедите довољно течности, јер никада не знате шта вас може задесити током пута, а вода је неопходна. Честе паузе су препоручљиве, посебно ако путује више људи у истом возилу. Проветравајте возило кад год се сетите.
Краткотрајне паузе проведите у шетњи и активирању мишића. Целодневно седење у истом положају је врло проблематично, посебно за особе са проширеним венама и труднице, када треба правити паузу на сваких 200 км – изаћи из возила и прошетати.

 

Прибор за прву помоћ

Ово се пре свега односи на различите врсте физичких повреда. Када су у питању мањи убоди, посекотине, раздеротине, кожу око ране очистити алкохолом, а саму рану ишчистити тропроцентним хидрогеном. Рану затим завити завојем. Ако је у питању површинска повреда, биће довољан и фластер. На овај начин су мале ране успешно обрађене, а оне веће добро саниране до одласка код лекара. За преломе и добоке ране неопходна је стручна лекарска помоћ.


Стомачни проблеми на мору

Стомак је најосетљивији на промену, па се најчешће болести на летовању везују баш за стомачне проблеме. Разлог овоме су вируси и микроорганизми другачији од оних на које смо навикнути. Да бисте предупредили овакве проблеме, припремите пробавни систем на време. Две недеље пре пута узимајте пробиотик, а са истим наставите и током боравка на мору. У случају краткотрајне дијареје редукујте исхрану, пијте доста воде. Опоравак ће убрзати прашкови са електролитима. Ако је у питању врло тежак облик дијареје, јавите се лекару. Дехидратација организма изазвана овим стањем може имати озбиљне последице, посебно код мале деце.

 

Проблеми које изазива сунце

То су пре свега опекотине и сунчаница. Опекотине од сунца би требало по сваку цену спречити и то редовним коришћењем крема са заштитним фактором. Избегавати најјаче сунчево зрачење (од 11ч до 17ч). Међутим, за случај да до опекотина ипак дође, осигурајте се хладним облозима и кремама за опекотине.
Сунчаница може бити врло опасна. Уколико приметите прве знаке (црвенило лица, пораст температуре, мучнина, вртоглавица, обамрлост делова тела) требало би да се померите у хладан простор и да издигнете главу. У тежим ситуацијама, неопходна је консултација лекара због опасности од застоја циркулације.


Алергије

Алергије на летовању нису ретка појава. Најчешће су алергије од сунца, убода инсеката и хране. Важно је да брзо реагујете. Путна апотека мора да садржи неки од антихистаминика – лекова против алергија. Поред таблета и сирупа за децу, важно је да понесете и креме против алергија, које су врло делотворне код непријатних симптома убода инсеката.
Алергије на храну током летовања могу бити врло опасне. Ако је у питању намирница коју сте пробали први пут у животу, те не знате како би се она могла развијати, обавезно се и у најкраћем времену јавите лекару.
Очи такође могу створити бројне проблеме. Било да је у питању алергијски свраб или проблеми због песка и слане воде, одговарајуће капи могу решити прве симптоме. Није лоше понети антибиотске капи, као и оне на бази антихистаминика.
Опекотине од медузе могу изазвати болна и непријатна стања. Важно је да место опекотине не додирујете рукама, већ да исперете морском водом. Потом рану расхладите и намажите антихистаминском кремом.


Прехлада на летовању

Због климатске промене, али све чешће и употребе расхладних уређаја, повећани су ризици од прехлада на летовању. Први симтоми оваквих прехлада су бол у грлу и “цурење” из носа. Септолете за грло и спреј за нос би требало да санирају прве симтоме.
За случај да дође до тежег стања праћеног повишеном температуром, било би добро да у приручној апотеци имате и лекове против повишене температуре, као и неке од лекова за прве симптоме прехладе и грипа.

 

 

Др Мери Кулић,специјалиста опште медицине
Дом здравља Панчево