Поводом обележавања Недеље оралног здравља Служба стоматолошке здравствене заштите спроводи превентивне стоматолошке прегледе и едукацију деце о значају оралне хигијене у свим предшколским и школским установама у Панчеву како би мотивисали децу да правилно и редовно одржавају хигијену усне дупље, јер су здрави зуби основ здравља сваког детета.

 

Др Теодора Савковић и стоматолошка сестра Зорица Јованов посетиле су вртић ,,Кременко“ у Старчеву и едуковале децу колико је важна  хигијена зуба као и редовне посете стоматологу.  Одржале су предавање о техници прања зуба, времену трајања и учесталости и нагласиле значај здраве хране за здравље зуба. Причале су им колико пута дневно треба прати зубе и зашто је важно чувати сталне зубе, ићи редовно на контроле код стоматолога и да је неопходан и родитељски надзор приликом одржавања хигијене уста и зуба. Сва деца су прегледана и свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље.

 

Деца су понела своје четкице и сваком је понаособ објашњена и демонстрирана техника прања, а након тога су им сипале средство за флуоризацију у чашице, које су промућкали у устима и на тај начин је обављена системска локална апликација флуорида.

После тога су заједно правили паное, лепили сличице и стикере за здрав и оболео зуб.

На крају су им послужене јабуке и банане, јер је воће важно за здравље, како зубића, тако и целокупног организма.