Поводом Националне недеље оралног здравља Служба стоматолошке здравствене заштите наставља превентивне прегледе и едукацију и мотивацију деце како да одржавају хигијену усне дупље.

Након посете предшколцима, докторка Марија Црвенков и стоматолошка сестра Љиљана Крајчески биле су у посети и млађој групи у Омољичком вртићу. Едуковале су децу колико је важно да правилно и редовно перу своје зубиће као и колико су значајне редовне посете стоматологу. Причале су им  о правилном одабиру четкице, да треба да буде мала површина меке четкице како би се све површине лепо очистиле, причале су им и о здравој исхрани. Акценат је на чврстој храни, да треба да грицкају јабуке, шаргарепу, тврда корица хлеба... и да треба да једу уоброчено, као и о контролисаном уносу слаткиша и грицкалица. Причале су им о значају одржавања хигијене и очувања млечних зубића.

Сва деца су прегледана и свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље. Деца су са својим васпитачима направила пано посвећен Недељи оралног здравља.

 

Кроз овакве активности одласка тимова у вртиће и школе деца стичу поверење за одлазак код стоматолога, а стручни тимови нежношћу, љубазношћу и осмехом стварају пријатељски осећај. На ова начин се гради поверење између детета и стоматолога и осећај да је стоматолог ту да му помогне.

Служба стоматолошке здравствене заштите наставиће превентивне прегледе деце и предавања о хигијени уста и зуба у свим селима и у свим образовним установама у Панчеву.

(Фотографије деце су објављене уз сагласност родитеља и васпитача)