Сваке године се на дан рођења Флоранс Најтингејл, зачетнице модерног сестринства, широм света обележава се Међународни дан сестринства- празник медицинских сестара.

И ове године обележен је у Панчеву у сарадњи Дома здравља, Опште болнице, Завода за јавно здравље, Општинског савеза здравствених радника Војводине и Медицинске школе ,,Стевице Јовановић“. 

Заједничким снагама, упркос лошем времену, киши, ветру и хладноћи, запослени у овим установама, са осмехом су дочекали наше суграђане, који су дошли да подрже наше колеге и уједно обаве превентивни преглед.  

Представници свих служби представили су своје установе на штандовима, давали савете грађанима и делили пропргандни материјал.

Грађани су овом приликом могли да измере крвни притисак, тежину, висину и обим струка на основу чега им је одређен индекс телесне масе, односно процена ухрањености. Урађене су превентивне карте, скрининг на депресију, основне лабораторијске анализе, процена фактора ризика, проценат телесних масноћа.

На основу добијених резултата добијали су савете лекара о исхрани физичкој активности и како да брину о свом здрављу и како да предупреде и спрече развој болести или евентуално започну лечење на време.

Дом здравља Панчево користи сваку прилику како би организовао превентивне прегледе који омогућавају грађанима да на брз и ефикасан начин, без чекања и заказивања, провере своје здравље. Циљ ових акција је да се становништву пренесе значај превентивних прегледа и да се кроз разговор обави здравствено васпитни рад и прикажу здрави стилови живота. На тај начин се скреће пажња и на тренутне здравствене проблеме који на време могу да се предупреде.

Надамо се да ће се овакве заједничке акције превентивних прегледа реализовати и убудуће на задовољство свих учесника.