Дванаестог маја, када се у свету обележава Дан сестринства, у спомен на Флоренс Најтингејл, која је рођена на данашњи дан, а која је била творац модерног сестринства, управо желимо све да подсетимо на огромну храброст и несебично пожртвовање које су медицинске сестре исказале током протеклог периода борбе против тешке болести, Covid-19,  која је владала читавим светом. 

Не може свако да се бави овим позивом. Осим знања, за овај позив је важно бити виспрен, толерантан, хуман, храбар, спреман на разне ситуације и увек прибран, како би правовремено могао да реагује.

Делећи знање и искуства, медицинске сестре унапређују професију, обезбеђују квалитетну едукацију и подижу ниво квалитета здравствене неге.

Различите временске епохе утицале су да путеви сестринства буду утабани великим променана, иновацијама, савременом технологијом, као и огромним стрпљењем и прилагођавањем на новонастале изазове. Вечита борба између новог и старог начина рада, потврђује да је медицина у сталној еволуцији и да посао медицинске сестре-техничара није ни мало лак. 

Волети своју струку, истрајати у њој, бити окренут ка пацијенту, а истовремено испоштовати све административне процедуре, изискује снажну персону, која може и мора сваки притисак да ублажи и пронађе баланс у свему томе.

Треба следити и поштовати праве истинске вредности и не заборавити ко смо, шта је сестринство, шта значи носити назив ,,сестра“ , колику дубину има та реч, шта је струка, и како да је сачувамо од спољних утицаја, а понекад и од нас самих.

Свим медицинским сестрама и техничарима честитамо данашњи дан, али и сваки претходни. И сваки наредни. Нека нам је свима срећан Међународни дан сестринства, сестринских односа, пожртвовања и бриге за сваког, као за свог рођеног.

 

Драге медицинске сестре, од срца Вам се захваљујемо и честитамо празник.

 

Ваш Дом здравља Панчево