Главна сестра Службе за здравствену заштиту жена, Миљана Живковић, одржала је будућим мамама час психофизичке припреме за порођај.
Причала им је о фазама порођаја, порођајним добима, вежбама дисања и које су дозвоњене активности у току трудноће.
Показала им је вежбе које су по програму, за које трудница мора имати одобрење свог изабраног гинеколога, да ли сме да ради.
Оне труднице које су на терапији за одржавање трудноће могу долазити на консултације, вежбе дисања, али без вежби истезања.
Психофизичка припрема трудница је оспособљавање труднице за успешан и безбедан порођај. Физичка кондиција труднице треба да се стекне и одржи. Вежбе су нарочито усмерене на трбушне, међуребарне и мишиће карличног дна. Кондиционе вежбе се синхронизују са вежбама дисања које истовремено опуштају, побољшавају плућни капацитет и омогућавају добру оксигенацију плода. Уче се и усвајају се типови дисања према фазама порођаја.Осим стицања кондиције и јачања мишића, ове припреме су значајне јер се на њима чује низ драгоцених савета и добијају информације о томе шта се догађа у телу труднице од зачећа, као и шта да очекује у породилишту.


Припремајући се за порођај, будућа мама сазнаје све о томе како њено тело учествује у том чину, колико је важно и потребно да јој у првој порођајној фази мишићи буду релаксирани и зашто. Како да у другој порођајној фази може да свесно управља својим мишићима и активно помаже и учествује у порођају. Стичући таква знања, која током присхофизичких припрема усвоји понављањем, будућа мама на порођају је оспособљена да са лакоћом прати у којој је фази порођаја и шта је потребно да уради. Тако да, уместо да на порођај креће у страху, јер је то ново и непознато искуство, трудница у породилиште креће опуштена и спремна на сарадњу са акушером.

 

Будуће маме, психофизичку припрему за порођај можете заказати лично у Служби за здравствену заштиту жена или телефоном на 013/309-215