Варичела спада у акутну болест из групе осипних грозница. Обично почиње високом температуром, грозницом, општом слабошћу, малаксалошћу и карактеристичном оспом у облику мехурића (везикула), испуњених бистром течношћу (на глави и другим деловима тела). Оспе су праћене сврабом. Најчешће обољевају деца предшколског узраста.

Инкубација у просеку траје две недеље (14-21 дан).

Извор инфекције је искључиво болесник до отпадања круста.

Путеви ширења: капљицама путем ваздуха, кашљањем или кијањем болесника или непосредно контактом са секретом из мехурића. Оболела особа је заразна 1-5 дана пре и 4-5 дана након избијања оспе (док се крусте не осуше).

Терапија је симптоматска, ако дете има повишену телесну температуру лекови за скидање температуре, пудери, гелови, млека за третирање свраба, уз обавезно туширање детета (без трљања) и посушивањем меканим пешкиром без трљања.

 

Није пожељно да се дете чеше, јер остају трајни ожиљци на кожи и постоји могућност инфекције.

Уз то дете треба изоловати од других лица која нису прележала варичеле.

Пацијенти који имају варичелу морају да избегавају контакат са другим особама, кад кашљу и кијају да покрију уста и нос, да имају свој прибор за јело и личну хигијену. Особе које негују дете са варичелом редовно да перу руке и воде рачуна о хигијени просторије и личних предмета оболелог због могућности појаве секундарне инфекције  због смањеног имунитета у току трајања варичела.

По избијању оспе, пожељно је да се дете доведе код изабраног лекара, како би податак о прележаној болести био евидентиран у медицинској документацији.

У Одељењу за здравствену заштиту деце, постоје изолације где се та деца смештају како би се заштитила од других извора инфекције, јер је у периоду обољевања од богиња изразито смањен имунитет детета, а тиме се спречава ширење болести на другу децу.

 

 

Дом здравља Панчево