Ученици првих разреда Основне школе ,,Доситеј Обрадовић“ у Омољици, били су у посети стоматолошкој ординацији у Омољици. Др Марија Црвенков и стоматолошка сестра Љиљана Крајчески едуковале су децу и присутне родитеље колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу. Саветовале су их и о правилном одабиру четкице (да треба да буде мала радна површина меке четкице-софт или ултра софт) и о здравој исхрани. Акценат је на чврстој храни (јабука, шаргарепа, тврда корица хлеба...) и да треба да једу уоброчено, као и о контролисаном уносу слаткиша и грицкалица. Причале су им о млечним зубима, о значају очувања сталних зуба ио значају заливања фисура. Одржале су предавање ,,Техника прања зуба и здрава исхрана“ , свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље, након чега су сва деца прегледана.

Превентивни прегледи су основ здравља уста и зуба сваког детета. Поред тога што је важно да родитељи редовно проверавају зубе свом детету, једном у шест месеци њихове зубе треба да погледа и дечији стоматолог. Посета стоматологу не треба да буде страшна само када боли неки зуб, него деца могу да долазе и када их ништа не боли.

Превентивни пеглед је вид упознавања са својим стоматологом. Дете ће научити како изгледа зубарска столица, који „реквизити“ је прате, тако да му цела ординација постане позната средина у којој ће се осећати пријатно и сигурно, тако да када буде потребно да се уради нека интервенција – вађење или поправка зуба, дете ће већ бити навикнуто на доласке код стоматолога и неће имати одбојност према томе. То је врло важно, с обзиром на то да имамо искуства са тим да деца у страху неће ни да седну на столицу, а камоли да пристану на неку интервенцију. Повременим доласком код стоматолога, једном у шест месеци, овакве ситуације могу врло лако да се предупреде. Дете ће стећи поверење у свог зубара и ту нову средину доживљаваће као пријатељску.  Наши стоматолози имају пуно искуства у раду са децом. Стрпљењем и посвећеношћу постижу то да их деца заволе и поверују им. То је здрав основ на коме се гради даља сарадња.

Стоматолошка служба Дома здравља редовно спроводи законски обавезне систематске прегледе у основним (градским и сеоским) и средњим школама. Систематски преглед подразумева: преглед зуба и вилице, уочавање ортодонтских неправилности (неправилан раст и распоред зуба), обуку за прање зуба, уочавање френулума (сапет језик) и флуорисање. Сви радно ангажовани на Одсеку дечје и превентивне стоматологије Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево обављају стоматолошке прегледе деце, спроводе потребне мере превенције и ангажовани су у раном откривању болести у области стоматолошке здравствене заштите која се спроводи у предшколским, основношколским и средњешколским установама града Панчева.