Инфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ) је једна од најчешћих полно преносивих инфекција. Већина сексуално активних особа бива инфицирана у неком тренутку током живота.
Хумани папилома вируси се преносе директним контактом са кожом и слузокожом особе која је заражена вирусом сексуалним путем (контакт преко коже, вагинални, орални, анални секс). Инфекција се може добити у контакту са особом која нема знаке и симптоме инфекције.

Током живота већина људи дође у контакт са ХП вирусом и избори се уз помоћ природног имунитета.

Међутим, код неких особа имуни систем не може да елиминише инфекцију и тада може доћи до озбиљнијих обољења. Нека од обољења које може изазвати ХПВ инфекција су карцином грлића материце, карцином полних органа, карцином усне дупље и карцином ждрела.

Од типа ХПВ зависи ризик за настанак малигних и других обољења.

Неке ХПВ инфекције се споро развијају и не изазивају видљиве симптоме. Могу да остану у телу успавани или да нестану спонтано. Неке проузрокују благе симптоме као што су гениталне брадавице, док друге могу да доведу до преканцерозних лезија или чак до појаве рака.

Хумани папилома вируси су породица вируса који могу да заразе кожу и слузокожу.

Постоји више типова ХПВ који могу да инфицирају унутрашње и спољашње гениталије, аналну регију, регију усне дупље и ждрела, као и одређене делове коже.

Неки од типова ХПВ се категоришу као високоризични и они могу бити узрок настанка најчешће карцинома грлића материце, али и других врста карцинома код жена и мушкараца.

ХПВ се преноси контактом са зараженом кожом и слузокожом. До заразе може доћи чак и кад не постоји сексуални контакт, па кондом представља незаменљиво, али и несавршено средство за заштиту од ХПВ инфекције. Већина људи није свесна постојања ХПВ у свом организму, али то не значи да се вирус не може пренети другима. ХПВ се преноси контактом са зараженом кожом или слузокожом. Уколико особа има ХПВ, пренеће га свом сексуалном партнеру.

Неке ХПВ инфекције се споро развијају и не изазивају видљиве симптоме. Могу да остану у телу успавани или да нестану спонтано. Неке генеришу благе симптоме као што су гениталне брадавице, док друге могу да доведу до преканцерозних лезија или чак до појаве рака.

За утврђивање ХПВ инфекције постоје тестови који откривају ДНК хуманог папилома вируса. Међутим, када је овакав тест позитиван, то не значи да имате преканцерозну лезију или рак, већ да је вирус присутан и да се може пренети другима.

 

Вакцинација је најефикаснији начин заштите од ХПВ. Вакцина против ХПВ не садржи цео вирус, већ само један његов део који индукује имунски одговор, али не може да изазове инфекцију ХПВ.

Вакцина против ХПВ је бесплатна за децу узраста од 9 до 19 година.

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу своје дете, треба да се обрате изабраном педијатру у дому здравља у ком је вакцина доступна. Деца старија од 16 година могу то учинити самостално.

Вакцина против ХПВ не само да штити од болести које негативно утичу на репродуктивно здравље, већ доприноси бољем репродуктивном здрављу.

Примарна превенција обољења изазваних ХПВ спроводи се вакцинацијом. ХПВ вакцина није обавезна, већ препоручена и може да се добије бесплатно у свим домовима здравља у Србији.

ХПВ вакцина није обавезна, али је препоручена девојчицама и дечацима школског узраста.

Деца узраста од 9 до навршених 19 година могу се вакцинисати код изабраног педијатра.

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете ХПВ вакцином, обраћају се изабраном педијатру детета у дому здравља, у ком су доступне ХПВ вакцине. Деца са навршених 16 година живота и старија, могу и сама да се јаве свом изабраном лекару у Дому здравља.

Деци узраста од 9 до 14 година ХПВ вакцина даје се у две дозе у размаку од 6 месеци.

Деци од навршене 15. године ХПВ вакцина даје се у три дозе и то тако да се друга доза даје након два, а трећа након шест месеци.

 

ХПВ вакцина доступна је у свим домовима здравља широм Србије!

 

Вакцинација против ХПВ која је доступна код нас је у Аустралији скоро потпуно искоренила појаву рака грлића материце и осталих болести повезаних са ХПВ.

Ако желите да вакцинишете дете, обратите се изабраном педијатру свог детета!

 

Извор: https://www.facebook.com/hpv.ne

Информишите се на тему ХПВ на https://hpvinfo.rs/