Међународни дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света. У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.

Малигне болести су један од значајних глобалних јавно здравствених проблема данашњице, које, према статистичким подацима, представљају други по учесталости узрок смртности код деце узраста од 0 до 14 година, одмах иза повреда. Управо због тога, обележавање овог датума има за циљ да пажњу целокупне јавности, стручне и опште, усмери ка важној мисији побољшања третмана, неге, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба деце оболеле од рака, као и њихових најближих.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да се у свету годишње постави преко 400.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Рак код деце чини од 0,4 до 4% свих малигних болести у општој популацији широм света.

У Србији рак код деце и адолесцената чини  око 0,7% у структури оболевања од свих малигних болести. Сваке године  у Србији се региструје  око 315 деце, оба пола између 0 и 19 година, са неком врстом малигнитета. Као и у већини земаља у развоју и у Србији, готово две трећине новооболеле деце (63,8%) је узраста до 15 година. Три групе болести, укључујући леукемију, туморе мозга и лимфоме чине најчешће малигне болести у детињству. Ове три групе малигних обољења чине готово половину (49,4%) свих малигнитета у детињству. Најчешћи узрок смрти у детињству у Србији су леукемије, лимфоми и тумори мозга. У просеку сваке године, 48 деце старости од 0 до 19 година изгуби битку са овом болести. У структури умирања од свих малигних болести две трећине умрле деце (65,4%) је било у узрасту до 15 година. Најчешћи разлог смртног исхода код деце у узрасту до 15 година су тумори мозга са 52,9%, леукемије са 41,2% и лимфоми са 17,6%. У узрасту од 0 до 19 година, у структури умирања, најчешћи узрок смрти од малигнитета су тумори мозга са 40,4%, леукемије са 30,8% и лимфоми са 15,4%.

 

Важно је истаћи да је успех излечења рака код деце велики, много већи него у популацији одраслих. У прилог томе говори податак да у високоразвијеним земљама света стопа преживљавања достиже чак 84%, али  и да је она у порасту чак и у појединим деловима света који имају слабије развијене ресурсе уколико постоји локална и међународна подршка у овој области. Не охрабрује чињеница да се  у неразвијеним и средње развијеним земљама, и даље 80% новоткривених случајева рака код деце касно открије када је лечење слабијег или без ефекта, а да 30% деце до 16. година умре у болу и патњи. Тим поводом је Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака поставило је циљ да се до 2030. године постигне елиминација бола и патње код деце која се боре против рака, да се преживљавање деци са  било којом дијагнозом рака у свету повећа бар на 60%  и да се родитељима олакша обезбеђивање неопходне неге деци и у кућним условима.

 

Најчешће врсте малигних болести у дечијем узрасту биле су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор. Рана и тачна дијагноза малигних болести код деце праћена ефективним лечењем, треба да буде циљ успешног приступа у контроли ових болести. Рано откривање болести и тачна дијагноза могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интезивно лечење. Постизање бољег ефекта програма који промовишу адекватан приступ у раном препознавању и тачној дијагностци малигних болести у дечијем узрасту оствариво је као заједнички циљ (који обухвата и заједничку акцију) владиних и невладиних организација као и родитељских и удружења грађана.

 

Циљ СЗО је да елиминише патњу и бол деце која се боре против рака и да се у целом свету, укључујући ниско развијене земље, достигне стопа преживљавања од 60% до
2030.године.

 

Извор: Завод за јавно здравље Панчево

За децу оболелу од малигних болести – бринимо и учинимо више! https://bolnica015.org.rs/za-decu-obolelu-od-malignih-bolesti-brinimo-i-ucinimo-vise/2/