Србија је једна у низу земаља са лошим скором обољевања од овог вируса и смртности жена од карцинома грлића материце. Свакога дана у Србији умре једна, а оболи четири жене од ове опаке болести. Међутим, уколико се редовним прегледима, најчешће једном годишње који подразумева ПА брис, у неким случајевима ХПВ брис, открију премалигне промене или болести, важно је знати да је излечивост 99 % уз помоћ ОП процедура које су у Србији на светском нивоу.

Колико је опасан овај вирус?

ПАНДЕМИЈА – толико пута смо у последње време чули ову реч, али морамо је опет активирати када се говори о штетном утицају ХПВ вируса по наше здравље. Кад кажемо пандемија – то значи да је овим вирусом у сваком тренутку заражено око 80% популације на планети. За сада је идентификовано око 200 сојева истог, који има пријемчивост на различите системе органа у људском телу. Важно је знати да вирус може да постоји у организму, али не мора нужно изазвати никакве штетне ефекте нити обољевање ткива или органа, али постоје сојеви који имају тзв.

ОНКОГЕНИ ПОТЕНЦИЈАЛ, који се односи на способност вируса да изазове МАЛИГНЕ трансформације одређене ћелије, њено неконтролисано умножавање и раст, нападајући тако околна ткива и органе. Ово је забрињавајућа чињеница у вези ХПВ вируса и карцинома одређених регија – нпр. доњег гениталног тракта, тј. грлића вагине вулве, почетних делова аналне регије и ректума (завршних делова дебелог црева) као и тзв. орофарингеалне регије – усне дупље језика, крајника, ждрела, гркљана, као и гениталног тракта мушкарца.

 

Како се преноси ХПВ вирус?

ХПВ вирус се преноси у 90 % случајева полним путем, мада као свеприсутна тј. убиквитарна клица може да се нађе и на заједничким површинама, у води, нарочито базена, тоалетним површинама или сличним нехигијенским животним условима. Због свега овога, уназад неколико деценија развијена је вакцина против одређених сојева ХПВ-а, најпре само 2 онокгена а затим и савременија 9 валентна која се широко користи у свету и у неким земљама потпада под обавезну имунизацију.

 

Да ли је вакцинација пожељна опција?

Да ли сте знали да се вакцина примењује од 2006. године у свету, а код нас спорадично, све до скоро, од када је почела кампања промоције имунизације, која се обавља о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање? Вакцинација се врши 9 валентном вакцином која штити од онкогено најопаснијих вируса као и мање онкогених, али значајних у спречавању мање опасних ХПВ инфекција, као што су кондиломи, односно вирусне брадавице гениталног тракта као и осталих регија које напада вирус. Пожељно је да вакцинација обухвати младу популацију тј. девојчице и дечаке од 9 до 19 година, под вероватноћом да још увек нису ступили у сексуалне односе. Оптимални узраст је од 12 до 14 година. Иако је вакцина ефикасна и у каснијем узрасту, чак и код особа које су имале неке од већ испољених манифестација ХПВ инфекције као што су кондиломи. Вакцина делује тако што спречава улазак вируса у ћелију и његово разорно дејство, трансформацију ћелије у опасну, премалигну и малигну. Трајање имунитета оствареног вакцином је око 10 до 15 године, у просеку 12 год од остварене потпуне имунизације.

 

ХПВ вирус код мушкараца

Због тога што је мушки генитални тракт веома специфичан, код мушкараца је врло тешко детектовати ХПВ конвенционалним методама, уколико немају видљиве промене они могу бити преносиоци, носиоци али и оболели. Нарочито је битно да да мушка популација буде имунизована у пред пубертетском периоду, будући да су из доступних студија код одраслих мушкараца оболелих од карцинома језика усне дупље, крајника и ждрела, пронађени високоонкогени вируси, најчешће тип 18.

 

Корист и потенцијална брига о нежељеним дејствима вакцине

За сада се вакцина сматра безбедном, што се тиче нежељених појава, то су углавном поствакциналне реакције као и код свих вакцина – црвенило, бол на месту давања вакцине (делтоидни мишић рамена, као и код осталих вакцина нпр. БЦГ), температура, малаксалост, понекад болови у мишићима. Што се тиче неких тежих системских реакција, описани су случајеви одређених ауто имуних реакција и обољења, али с обзиром да се вакцина активно примењује у последњих 10-12 година још увек су и те појаве у фази испитивања. У сваком случају, бенефит од имунизације је много већи, него од избегавања исте. Аустралија је активном имунизацијом искоренила појаву ХПВ инфекција на само 1%, а Канада, скандинавске земље смањиле појаву малигних обољења изазваних ХПВ-ом чак и за 80%. У овом тренутку није познато да ХПВ вакцине изазивају поремећаје плодности односно појаву стерилитета. Вакцине су направљене молекуларним инжењерингом, тј копирањем протеина омотача вируса, тако да апсолутно немају никакве елементе живих вирусних партикула.

 

Ефикасни начини за лечење обољења изазваних ХПВ вирусом

Уколико особа, која има евидентну ХПВ инфекцију, нпр. вирусне брадавице или кондиломе, или јој се идентификује присуство вируса узимањем и анализом бриса грлића или осталих ткива и органа које инфицира вирус, одмах се приступа лечењу – третману брадавица бројним савременим техникама којима се вирус и уништава, а ако не постоје евидентне промене изазване вирусом, постоје многобројна средства за чишћење ткивних површина од вируса. Сам имунитет организма је такав да ако је јак, вирус ће избацити из организма у року од годину и по дана без икаквих додатних мера. У сврху превенције саветују се средства за јачање имунитета, која су такође веома делотворна.

 

Које су мере превенције?

Са редовним систематским прегледима код жена званим скрининг, требало би започети у првој години по ступању особе у сексуалне активности. Ови прегледи подразумевају гинеколошки преглед, узимање ПА бриса, УЗ преглед јајника и материце, по потреби се додатно узима брис на ХПВ, али још не спада у рутински скрининг. Уколико код вас постоје недоумице о ХПВ вакцини и обољењима изазваним ХП вирусом, без устручавања се можете обратити изабраном педијатру уколико је у питању дете до 18 година или гинекологу, који ће на најбољи могући начин дати објашњење и предложити третман, уз ОБАВЕЗНЕ ГОДИШЊЕ СИСТЕМАТСКЕ ПРЕГЛЕДЕ. Бринимо о нашем здрављу и здрављу наше деце на време.

 

Извор:

ХПВ вирус и тинејџери
Гинеколошки проблеми током различитих животних раздобља једне жене

https://pharmanova.rs/vesti/za-ili-protiv-hpv-vakcinacije/?fbclid=IwAR3xZSFHcrPGZvpjIA6HK6GkiIubLLP6pDAVadzQ6w4wmX5ml3fIISqjL6c
https://pink.rs/drustvo/455844/hpv-stabilan-dnk-virus-o-kome-se-toliko-govori-je-izazivac-jedne-permanantne-pandemije-koja-postoji-oduvek