31. јануара обележава се Национални дан без дувана. Овогодишњи слоган гласи: “СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА”.
Сваке године у свету због употребе дувана превремено умре око 8 милиона становника, а због изложености дуванском диму око 1 милион. Већина људи је из земаља са ниским и средњим приходима.
У Србији свакодневно пуши око 27% становништва старијих од 15 година.
Значајан је пораст популарности других дуванских производа који такође изазивају зависност.
Сви облици дувана су штетни. Пушење цигарета је најчешћи облик употребе дувана у свету.
Дуван убија до половине својих корисника. Поред рака плућа дуван може довести и до рака бешике, дебелог црева, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Дуван може довести и до опструктивне болести плућа, астме, емфизема, хроничног бронхитиса, реуматоидног артритиса, а утиче и на репродуктивне органе и на смањење плодности. Код новорођенчади повећава ризик од синдрома изненадне смрти. Код трудница изазива компликације у трудноћи и малу порођајну тежину детета.

Потребно је надгледати политику употребе и превенције дувана, заштити људе од употребе дувана, понудити помоћ за престанак употребе дувана, упозорити на опасност од употребе дувана, спровести забрану оглашавања, промоције и спонзорства дувана и повећати порез на дуван.
У Институту за јавно здравље ,,Др Милан Јовановић Батут” постоји бесплатна телефонска линија где оператери одговорају на питања пушача који размишљају да престану да пуше. Линија је активна сваког радног дана од 11-14ч на број: 080 020 0002.

 

У оквиру Центра за превенцију Дома здравља Панчево постоји Саветовалиште за одвикавање од пушења. Саветовање се може заказати на бројеве телефона: 064/89-31-336 ; 313-349  радним данима од 7-15 часова.

 

Др Ана Митрић, специјалиста опште медицине

Руководилац Центра за превенцију

Дом здравља Панчево