У Београду се дана 28. јануара 2023. године одржала панел дискусија под називом „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“ у организацији Министарства финансија и РФЗО.  Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија, Синиша Мали, изјавио је да је неопходно да наше здравство иде у корак са дигитализацијом, централизованим јавним набавкама, робно-материјалним књиговодством и системом е-рецепта и да се на тај начин уводи ред у финансирање у здравству на нивоу читаве државе.

Министарка здравља Даница Грујучић навела је да је то министарство формирало нови сектор за дигитализацију са Министарством информисања и телекомуникација, Канцеларијом за Информационе технологије и електронску управу и РФЗО, и да заједно раде на пројекту централизовања података. Грујичић је рекла да је циљ да се у сваком тренутку зна шта свака здравствена установа у Србији има од опреме, колико је стара, кад је био последњи сервис и када опрема мора да се мења.

Она је нагласила да је пројекат од капиталног значаја за државу и здравство, као и да ће се сви тренутни електронски сервиси објединити у централизовану дистрибуцију података која ће чинити нови е-картон.

Министарка је указала на то да ће подаци бити смештени у Дата центар у Крагујевцу и да ће бити комплетно заштићени, додавши да ће у том смислу, свака нова услуга, нови е-сервис у перспективи бити компонента е-картона.

Битно је напоменути да ће, за разлику од садашње праксе, комплетан развој и одржавање бити у власништву државе, односно ресорних министарстава и Канцеларије за ИТ, који ће управљати даљим развојем е-картона, навела је Грујичић и најавила да ће до краја августа ове године свака болница у Србији имати скенер. Она је навела да ће неке од наредних активности Министарства здравља бити унапређење правног оквира мењањем Закона о здравственој заштити и здравственој документацији, што ће омогућити унапређење овог новог, интегрисаног здравственог информационог система.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић оценила је да је увођењем дигитализације у области здравства, као и контролом залиха, уведен потпуни ред у ту област.

Панелу су присуствовале и в.д. директора Дома здравља Панчево, др Зорица Сокић и шеф одељења за економско финансијске послове Дома здравља Панчево, ма Оливера Нишавић дипл. економиста.

 

Извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/680700/digitalizacija-u-finansiranju-zdravstvene-zastite-donosi-velike-ustede.php