Стоматолошка служба Дома здравља редовно спроводи законски обавезне систематске прегледе у основним (градским и сеоским) и средњим школама. Систематски преглед подразумева: преглед зуба и вилице, уочавање ортодонтских неправилности (неправилан раст и распоред зуба), обуку за прање зуба, уочавање френулума (сапет језик) и флуорисање. Ученици и родитељи унапред буду обавештени о распореду планираних систематских прегледа.

Сви радно ангажовани на Одсеку дечје и превентивне стоматологије Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево обављају стоматолошке прегледе деце, спроводе потребне мере превенције и ангажовани су у раном откривању болести у области стоматолошке здравствене заштите која се спроводи у предшколским, основношколским и средњешколским установама града Панчева.

Ученици петих и седмих разреда Основне школе ,,Доситеј Обрадовић“ у Омољици, били су у посети стоматолошкој ординацији у Омољици. Др Марија Црвенков и стоматолошка сестра Љиљана Крајчески едуковале су их колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу.

Едуковале су их о правилном одабиру четкице (да треба да буде мала радна површина меке четкице-софт или ултра софт) и о здравој исхрани. Саветовале су како децу, тако и присутне родитеље шта деца треба да једу. Акценат је на чврстој храни (јабука, шаргарепа, тврда корица хлеба...) и да треба да једу уоброчено, као и о контролисаном уносу слаткиша и грицкалица. Причале су им о млечним и значају очувања сталних зуба.

Одржале су предавање ,,Техника прања зуба и здрава исхрана“ , свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље.након чега су сва деца прегледана. Свима је урађен скрининг на Орто неправилности и деца код којих су уочене неправилности упућена су ортодонту у Дому здравља.                                                                                                                                                                                                                      

Превентивни прегледи су основ здравља уста и зуба сваког детета. Поред тога што је важно да родитељи редовно проверавају зубе свом детету, једном у шест месеци њихове зубе треба да погледа и дечији стоматолог, јер се често дешава да око родитеља не види нешто што је нашим стоматолозима свакодневна рутина.

Посета стоматологу не треба да буде страшна само када боли неки зуб, него деца могу да долазе и када их ништа не боли. Превентивни пеглед  треба да буде само вид упознавања са својим стоматологом. Дете ће научити како изгледа зубарска столица, који „реквизити“ је прате, тако да му цела ординација постане позната средина у којој ће се осећати пријатно и сигурно, тако да када буде потребно да се уради нека интервенција – вађење или поправка зуба, дете ће већ бити навикнуто на доласке код стоматолога и неће имати одбојност према томе. То је врло важно, с обзиром на то да имамо искуства са тим да деца у страху неће ни да седну на столицу, а камоли да пристану на неку интервенцију.

Повременим доласком код стоматолога, једном у шест месеци, овакве ситуације могу врло лако да се предупреде. Дете ће стећи поверење у свог зубара и ту нову средину доживљаваће као пријатељску. Наши стоматолози имају пуно искуства у раду са децом. Стрпљењем и посвећеношћу постижу то да их деца заволе и поверују им. То је здрав основ на коме се гради даља сарадња.

 

Служба стоматолошке здравствене заштите наставиће да обавља превентивне прегледе деце и едукације о хигијени уста и зуба у свим насељеним местима и у свим образовним установама у Панчеву.

 

(Фотографије су објављене уз сагласност родитеља и наставника)