Национални дан без дуванског дима обележава се 31. јануара. Дом здравља Панчево организовао је низ активности поводом скретања пажње грађанима на штетност пушења и на значај престанка конзумирања цигарета. Тим поводом патронажна сестра Мира Јовановић одржала је предавање о штетности пушења за ученике Основне школе ,,Аксентије Максимовић” у Долову.

У Србији се два пута годишње наглашава проблем штетности дуванског дима: 31. јанура - Национални дан без дуванског дима и 31. мај - Светски дан без дуванског дима, али би сваки дан требао бити посвећен подизању свести грађана о штетности конзумирања цигарета и борби против пушења.

Пушач се постаје због „постојања проблема“, доказивањем себе као одрасле особе, због прихватања у друштву, утицаја околине, утицаја породице, из радозналости, преко интензивне рекламе... У нашој земљи је забрањено пушење у затвореним просторијама, продаја дуванских производа малолетним лицима, као и произвођачима дувана да ставе у промет резани или на други начин уситњени дуван (необрaђени дуван). У цигаретама се налази од 4500 до 7000 састојака, од којих је око 60ак канцерогено.

Дувански дим садржи цијановодик који оштећује плућа у концентрацији 160 пута већој од оне која се сматра опасном по здравље. Треба знати да не постоји неопасно пушење и „здраве цигарете“. Велика је заблуда да електронска цигарета није штетна. Она може (а и не мора), да ослобађа дим, али ослобађа никотин чија је концентрација у испарењима најчешће идентична онима из класичних цигарета. Пушење изазива психолошку и физичку зависност, остављајући органске и духовне последице на човека.

 

Пушачи, због зависности од дроге (никотина), нарушавају здравље не само себи, већ и непушачима из њиховог окружења-пасивним пушачима, као и нерођеном детету (труднице пушачи). Ове труднице ризикују да изгубе бебу као и да оштете њено здравље. Њихове бебе се чешће рађају раније, са малом телесном масом, убрзаног рада срца и дисања, као и присуством физичких аномалија. Сваки покушај одвикавања је тежак, мукотрпан, чак и неуспешан процес. Овде велику помоћ могу пружити породица, пријатељи, колеге са којима пушач дели радни или животни простор (ако сами нису пушачи).

Савети за одвикавање од пушења: Пушење треба прекинути одмах и одједном, написати себи писмо у којем се наводе разлози престанка пушења, бацити све цигаре као и оно што подсећа на пушење, не одлагати престанак пушења, треба бити поносан на себе што се не пуши више, пити доста воде и воћних сокова у прва три дана, узимати воће и повреће, а избегавати слаткише, осмислити неки програм редовног вежбања, бити искрен према себи (Ја сам овисник од никотина), штедите остављајући новац намењен за цигарете, радити вежбе дубоког дисања... Започети нови живот.

Предности престанка пушења: здравствени, емоционални, друштвени, финансијски.

Ефекти на организам након престанка пушења: После 20 минута пулс и притисак се стабилизују, периферна циркулација појачана. После 8 сати концентрација никотина и угљен моноксида се елиминише из организма. После 24 сата комплетан угљен моноксид се елиминише из организма. После 72 сата лакше се дише, јер долази до релаксације бронхија. После 3 до 9 месеци нестаје секрет у плућима, кашаљ и карактеристично свирање. После 1 године, ризик од инфаркта миокарда се смањује за 50%. После 15 година, ризик од можданог удара је једнак као и код непушача.

 

Размислите, сат откуцава. Док размишљате, пратите своје срце, али са укљученим мозгом.

 

Патронажна сестра Мира Јовановић

Дом здравља Панчево