Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава треће недеље јануара још од 2007. године, на инцијативу и под покровитељством Европске асоцијације за борбу против рака грлића материце (European Campus Card Association - ECCA). Препознајући значај ове кампање, Република Србија активно учествује у њеном обележавању. Основна порука свим женама је да се рак грлића материце може спречити. На овај начин се жели пренети порука о значају доступних мера превенције у циљу спречавања обољења и умирања од рака грлића материце.

Рак грлића материце се може спречити и излечити уколико се открије на време. Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције имају највећи значај у превенцији ове болести.

 

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАМО О РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?

Рак грлића материце је злоћудни тумор, локализован на доњем делу материце, који је окренут према вагини. Настаје када се неке ћелије грлића материце измене и почну неконтролисано да се умножавају. Најчешће се јавља између 35. и 50. године живота.

Развој ове болести се може спречити откривањем раних премалигних промена у ћелијама површинског слоја грлића материце. Неке од ових промена су благе, често без икаквих симптома и могу се спонтано повући, али постоје и оне које, уколико се на време не уклоне, у периоду од неколико година могу да прерасту у рак грлића материце.

Редовни прегледи Папаниколау тестом (скринингом) су једини начин да се такве преканцерозне промене открију.

 

Симптоми који могу указивати на постојање рака грлића материце:

 • крварење у току и након сексуалног односа
 • крварење између две менструације
 • продужено менструално крварење
 • крварење након менопаузе
 • појачани вагинални секрет и поред примењене терапије
 • поновљене ранице или оштећења слузокоже грлића
 • бол у крстима или нози

Постојање једног или више наведених симптома могу указати на постојање рака грлића материце и никако их не треба занемарити, нарочито уколико уколико се понављају.

 

Под великим ризиком од настанка рака грлића материце су жене:

 • пушачи
 • са ослабљеним имуним системом (ХИВ инфекција, имуносупресивна терапија)
 • које су рано ступиле у сексуалне односе (пре 16. године живота)
 • које су имале велики број сексуалних партнера
 • које упражњавају сексуалне односе без заштите (кондома)
 • које не иду на редовне контролне прегледе
 • које више година користе оралне контрацептиве
 • са прекомерном телесном тежином
 • са честим упалама вагине и материце

 

Шта је скрининг за рак грлића материце?

Редовни прегледи (скрининг) имају за циљ да промене на грлићу материце пронађу рано, пре него што прерасту у рак, онда када могу лако да се отклоне. Скрининг се обавља Папаниколау тестом.

Данас постоји вакцинација која смањује ризик појаве рака грлића материце, али скрининг прегледи и даље остају потребни. Скрининг и вакцинација су, заједно, најефикаснија заштита од рака грлића материце.

 

Зашто ићи на скрининг за рак грлића материце?

Скрининг подразумева превентивне медицинске прегледе којима се испитује популација наизглед здравих људи, како би се пронашле оне особе које показују ране знаке неке болести или предиспозицију ка настанку неког обољења.

 

Ко треба да иде на скрининг за рак грлића материце?

Све жене, од 20. до 65. године живота, треба да иду на ове прегледе сваке године. После 3 узастопна нормална резултата, уколико жена не припада ризичној групи, преглед се може радити на 2-3 године.

Скрининг за рак грлића материце је ефикасна заштита од ове болести само ако се обавља редовно.

 

Шта треба да урадите?

Закажите преглед код гинеколога. Преглед никада не треба да се обавља у време менструације. Два претходна дана немојте имати сексуалне односе и немојте користити никакве вагиналне третмане.

 

Како се одвија преглед?

За скрининг се користи Папаниколау тест. У току кратког и безболног гинеколошког прегледа, Ваш гинеколог ће пажљиво, четкицом или шпатулом, прикупити брис са грлића материце. У том брису се налазе и неке ћелије са површине грлића материце. Тај узорак се потом анализира под микроскопом у потрази за ћелијама које имају абнормалне промене.

 

Нормалан Папаниколау тест

Већина жена има нормалан резултат Папаниколау теста. У том случају ризик да добијете рак грлића материце је мали. Ипак, наставите са редовним скрининг прегледима.

 

Абнормалан Папаниколау тест

Неке жене имају абнормалан резултат Папаниколау теста. То само значи да су у њиховом брису нађене ћелије које показују неке промене. Код жена које иду редовно на прегледе ретко се Папаниколау тестом нађе рак.

Сви абнормални резултати захтевају праћење. У зависности од резултата, биће Вам саветована једна од следећих могућности:

 • поновни Папаниколау тест за три до шест месеци,
 • колпоскопија, детаљни преглед грлића материце.

Неке промене које се окрију додатним прегледима треба одстранити како не би прерасле у рак. Једноставан третман који углавном може да се обави амбулантно је најчешће довољан. Такви третмани ретко утичу на сексуални живот жене или њену могућност да има децу.

 

Да ли је Папаниколау тест поуздан?

Ни један скрининг тест није савршено поуздан. Папаниколау тесту ће такође промаћи неки случајеви болести. Из тог разлога је веома важно да редовно идете на скрининг прегледе. На тај начин било која промена евентуално пропуштена на једном прегледу може бити пронађена при следећем, пре него што има времена да знатно узнапредује. Високо квалитетни и добро организовани програми за скрининг рака грлића материце су веома успешни, али ни они не могу да предупреде све случајеве рака.

 

Хумани папилломавирус (ХПВ) и рак грлића материце

Рак грлића материце је проузрокован Хуманим папилломавирусом. Постоји више од 100 типова ХПВ-а, од којих око 15 може проузроковати рак грлића материце.

Већина одраслих људи је заражена ХПВ-ом у једном периоду живота, али инфекција најчешће прође сама, без компликација. Ако ХПВ инфекција не прође, ризик за настанак рака грлића матрице може бити повећан.

Данас постоји вакцинација која може да заштити од два најчешћа типа овог вируса, ХПВ-а 16 и 18, који проузрокују око две трећине свих случајева рака грлића материце и много абнормалних налаза Папаниколау теста.

Ова вакцинација ће бити најефикаснија ако се обави пре инфекције ХПВ-ом 16 или 18, али неће штитити од свих типова ХПВ-а. Зато ће, и поред вакцинације, скрининг прегледи остати потребни. Скрининг и вакцинација су, заједно, најефикаснија заштита од рака грлића материце.

Најефикаснија мера примарне превенције против ове болести правовремена имунизација против хуманог папилома вируса.

Вакцина се и код нас препоручује деци оба пола пре ступања у сексуалне односе, најбоље у узрасту од 11 или 12 година. Ипак, оно што је веома важно истаћи јесте да имунизација, колико год била безбедна и делотворна мера превенције, никако не искључује потребу за редовним обављањем превентивних прегледа, нарочито ако се узме у обзир да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.

 

КАКО МОЖЕТЕ СМАЊИТИ РИЗИК ОД НАСТАНКА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?

 • одласком на превентивне прегледе и редовне контроле код гинеколога
 • јављањем на организовани скрининг за рак грлића материце
 • познавањем симптома ове болести и одласком код лекара уколико се уочи неки од њих
 • вакцинисањем против ХПВ

 

Преглед гинеколога најмање једном годишње у циљу раног откривања карцинома грлића материце треба да обухвати:

 • клинички преглед којим се стиче увид у стање гинеколошких органа
 • колпоскопија и ПАПА тест су две неодвојиве дијагностичке процедуре које омогућавају откривање и степеновање евентуалних премалигних или малигних промена грлића материце, вагине и вулве
 • узимање брисева са грлића материце за лабораторијско испитивање на присуство различитих микроорганизама – вируса, бактерија, гљивица, који могу изазвати упорне инфекције, што је један од главних ризико фактора појаве промена на грлићу материце.

Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промена на грлићу материце пре него што се развије малигно обољење. Што се раније открију промене, лечење је лакше и успешније.

 

Извор: Публикација https://www.zdravlje.org.rs/publikacije/Prevencija%20raka%20grlica%20materice.pdf

https://www.doktok.rs/portal/sta-treba-da-znamo-o-raku-grlica-materice