У уторак 7. јуна 2022. године, у Етнографском музеју у Београду, одржана је конференција под називом „Колико смо безбедне у јавном простору”, у којој је учествовала и наша Ивона Јапунџа, као представник Дома здравља Панчево.
„У Србији се 45 одсто жена плаши силовања, а њих тек 12 одсто пријавило је да се суочило са насиљем у јавном простору, неки су од објављених резултата првог националног истраживања о насиљу према женама и девојчицама у јавном простору у Србији. 
Истраживање организације „FemPlatz”, спроведено je уз подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), показало је и да се жене у Србији осећају небезбедно и током дана и током ноћи, као и да се изузетно небезбедно осећају у неосветљеним улицама, местима где се продаје алкохол, као и шеталиштима, рекла је истраживачица и коауторка анализе Невена Петрушић.
Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд поручила је да саосећа са женама које су имале искуство насиља у јавном простору попут улица или паркова, или у јавном превозу.
"Оне често не верују да ће их неко заштитити, па их је само 12 одсто пријавило насиље, што је депримирајући резултат", оценила је Меклауд и поручила да се нада да ће резултати истраживања допринети да се ситуација поправи.
Директорка UN Women у Србији Милана Рикановић упозорила је на илузију да су јавни простори доступни свима, али да постоје разлике како се они користе.
"Лични осећај небезбедности спречава кретање жена и девојчица у јавним просторима, па су оне неравноправне у њиховом коришћењу", указала је Рикановић и позвала све да се запитају колико би жена само шетало ноћу парком или џогирало београдским Кејом.
Рикановић је указала на резултате истраживања да се 45 одсто учесница истраживања плаши силовања, а да се њих 9,2 одсто суочило са сексуалним насиљем.
"Укупно 76 одсто жена сматра да је само заслужно за сопствену безбедност, што значи да не верују институцијама", нагласила је Рикановић.
Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић оценила је да је посвећеност целог друштва борби против насиља над женама од изузетног значаја, као и да је Влада посвећена питањима превенције и борбе против насиља.
"Ово је друштвени и глобални феномен против кога се боре сва друштва, а Србија је снажно посвећена тој борби. Стратегију и Закон о борби против насиља већ смо усвојили, а чим се формира нова Влада, у првих месец дана на њеним дневном реду наћи ће се Акциони план који смо припремили", најавила је Божовић.
Коауторке истраживања и анализе су и Косана Бекер и Наталија Жунић, а ауторски тим је, међу бројним препорукама, истакао да је неопходна едукација о родно заснованом насиљу у најранијој фази школовања, као и да је потребно осветлити небезбедне јавне просторе и организовати чешће полицијске патроле.
Данашња конференција реализована је у оквиру пројекта "Сигурност жена и девојчица у јавном простору", који спроводи UN Women у сарадњи са Координационим телом Владе Србије за родну равноправност и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Владе Велике Британије и британске амбасаде у Београду.”
 
 
Ивор: N1, 7. јун 2022. год. Доступно на: https://bit.ly/3MrJ3tJ