Светски Дан борбе против дијабетеса се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF), које су успоставиле овај дан, процениле су да ће се број оболелих људи од дијабетеса у свету до 2045. године повећати на 629 милиона.

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

У Србији, као и у развијеним земљама у свету, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи годишње умре око 3500 особа од ове болести. Процењује се да је готово половина оболелих у нашој земљи старија од 65 година, али и да око 38 % особа са типом дијабетес 2 нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Посматрајући последњих 5-10 година, инциденције показују да у Јужнобанатском округу од дијабетеса мелитуса тип 2 чешће оболевају жене него мушкарци. У 2019. години од укупног броја пријављених новооболелих од дијабетеса, 50,2% су биле особе женског, a 50,2% мушког пола. Највећи број новооболелих од дијабетеса тип 2 регистрован је у узрасту 50-59 година, док се први новооболели  региструју већ у узрасту од 20-30 година.

 

Медицинске сестре и дијабетес

Овогодишња тема Светског дана борбе против дијабетеса је: „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ДИЈАБЕТЕС“ и има за циљ подизање свести о кључној улози коју медицинске сестре имају у пружању подршке људима који живе са дијабетесом.

Медицинска сестра учествује у:

  • Промовисању здравог начина живота
  • Превенцији дијабетеса - смањењу или уклањању фактора ризика за дијабетес тип 2
  • Раном дијагностиковању дијабетеса како би се обезбедило брзо лечење
  • Пружању обуке за самоконтролу дијабетеса
  • Психолошку подршку особама са дијабетесом ради спречавања компликација.

Особе које живе са дијабетесом суочавају се са бројним изазовима, па је за подршку оболелима од кључне важности едукација, оспособљавање и стицање вештина медицинских сестара и препознавање важности улагања у образовање и обуку сестара.

Како број особа које живе са дијабетесом расте широм света, улога медицинских сестара и других здравствених радника постаје све важнија у контроли ове болести.

Обзиром да су особе са дијабетесом једна од најугроженијих група становништва када је у питању оболевање, али и настанак компликација изазваних вирусом COVID-19, требало би да посебно обрате пажњу и заштите се од инфекције поштујући све мере предострожности.

Светски дан борбе против шећерне болести представља прилику да се људи са дијабетесом, здравствени радници, медији, шира јавност и владине организације удружују како би подигли свест о дијабетесу.


Проширите глас о дијабетесу у новембру!

 

samoprocena

 

 

 

Корисни линкови:

https://worlddiabetesday.org/

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/11/14/default-calendar/world-diabetes-day-2020-introducing-the-global-diabetes-compact

https://worlddiabetesday.org/about/theme/

https://www.idf.org/news

https://www.diabetes.org.uk/get_involved/world-diabetes-day

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/935-svetski-dan-protiv-secerne-bolesti-2020

https://www.diabeta.net/

 

 

 

Припремила:


Одсек за промоцију здравља
Јелена Крстић, здравствени сарадник на промоцији здравља

Начелник центра за промоцију здравља, за анализу, планирање, организацију здравствене заштите, информатику и биостатистику у здравству
др Александра Перовић, специјалиста социјалне медицине

ВД ДИРЕКТОРА ЗАВОДА:
Прим. др Љиљана Лазић, специјалиста социјалне медицине