Реч самоубиство потиче од латинских речи: sui-себе, occidere-убити. Једна од најприхваћенијих дефиниција самоубиства каже да је то аутодеструктивани чин с циљем одузимања властитог живота.
Светска здравствена организација нас извештава да милион људи годишње одузме себи живот, што значи да сваких 40 секунди нека особа у свету изврши самоубиство, а процењује се да су покушаји самоубиства 20 пута чешћи.
Разлози самоубиства и покушаја самоубиства су заиста комплексни.
СЗО је 1999. године покренула програм СУПРЕ – иницијативу за превенцију самоубиства.
У Србији је повећан број особа које су покушале самоубиство или о томе размишљају, а највише стопе самоубистава су у Војводини, односно у Севернобачком округу. У протеклој години на територији Севернобачког округа живот је себи одузело 50 лица. Од тога 38 мушкараца и 12 жена.
Да би се тај број смањио и да се људи не би опредељивали за овај корак потребно је да науче да се боре са проблемима и да потраже помоћ. Стога се 10. септембар обележава као Светски дан превенције самоубистава, са циљем да се подигне свест целокупној јавности да је суицид могуће спречити.

 

 

Не заборавите - колико год да боли, не мора толико да боли и постоји начин да се бол смањи, па временом и потпуно престане; разговарајте, потражите подршку, посегните. Нисте сами.

Не заборавите - разговором са суицидалном особом нећете ништа погоршати, погрешити, можете јој само помоћи да олакша део терета и да се увери да није сама. Слушајте без прекидања, осуде, без нуђења инстант решења. Будите са њом у болу заиста и спремите се да неће бити лако - нормално је да осећате огромну нелагоду. Нежно је упутите да се отвори и својим најближима и потражи стручну помоћ. 


Зато позовите, питајте некога, колико данас:
"КАКО СИ - АЛИ ЗАИСТА?"
И будите спремни да заиста и чујете...
Та особа може бити неко ко делује потиштено у последње време. Али и не мора. Насмејана депресија свуда је око нас. Нека нам уђе у навику да ближње питамо с времена на време - како си, али заиста?


И не заборавите - сви смо у овом конфузном искуству, званом живот заједно. На моменте је заиста тешко; али је на моменте и заиста магично. Будимо ту једни за друге, у тренуцима када нам ово друго делује неистинито и много далеко...
Пружите подршку свима који се с времена на време осећају обесхрабрено (постоји ли неко ко није...?)

Важни телефони у Србији:
- Центар Срце, пружање емотивне подршке особама у кризи и превенција самоубиства, сваког дана од 14-23ч, 0800 300 303, е-маил: , подршка путем чета на страници: https://www.centarsrce.org/


- Институт За Ментално Здравље, радним данима 08-20ч, 060 364 1179 (одрасли), 060 364 1180 (адолесценти)


- Национална СОС линија за превенцију суицида 011 7777 000

 

И не заборавите и ово - увек можете позвати хитну помоћ или полицију. Људи на другом крају линије знаће како да помогну, уколико се ничег другог у датом моменту не можете сетити.

 

Ниси сам/а.

 

Извор:

фб/У.Г."Нови Искорак" Вршац
фб/Белешке са психотерапије