По препоруци Министарства здравља, а на основу закона о здравственој заштити, скрининг прегледи постају обавезни за све Домове здравља. У нашој земљи скрининг прегледи су уведени 2013. године, али сада је постала обавеза за све здравствене установе да позивају грађане да долазе на скрининг прегледе.

 

Србија се према проценама Међународне агенције за истраживање рака сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања. На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, годишње у просеку око 1370 особа оболи и 940 умре од малигних болести. Зато је на основу новог закона о здравственој заштити свака здравствена установа у Србији обавезна да позива грађане на скрининг прегледе.

 

„Наша земља је 2013. године увела Национални скрининг програм на карцином дојке, рака  дебелог црева, грлића материце за оне градове који су могли да организују службу и позивају грађане на прегледе. Зато сви Домови здравља на територији Јужног Банта су добили прецизна упутства како да планирају те прегледе“, каже др Љиљана Лазић директорка Завода за јавно здравље.

 

Грађани ће се позивати да дођу у своје амбуланте и обаве скрининг прегледе на карцином грлића материце, карцином дојке и рак дебелог црева. Циљ скриниг прегледа је да се уколико болест постоји открије на време у почетној фази када  су прогнозе за излечење велике.

 

Извор: РТВ Панчево, 9. март 2020. године