Због повећаног броја оболелих од сезонског грипа који је дуплиран у односу на прошлу недељу, Покрајинска влада и Министарство здравља одлучили су да се школски распуст продужи. Подаци Завода за јавно здравље Панчево показују да је број оболевања прошле године у истом периоду, био нижи него ове године.

 

Највише оболелих је регистровано код деце до 4 године као и у групи  од 5 до 14 година. Покрајинска влада је потрвдила да је први пут током ове године интензитет вируса грипа изнад епидемијског прага регистрован  на територији пет округа у АП Војводини, што указује на широко распрострањену активност вируса. Министарство здравља је  због вируса грипа донело одлуку да распуст продужи за недељу дана како  би се вирус грипа што мање ширио по колективима.

 

Имали смо потврђене случајеве грипа, да и у нашој популацији циркулише АХ1 пандемијски и Б и респираторни који није инфлуенца (није грип), већ је респираторни синцицијални вирус, који је главни узрочник инфекција дисајних путева, изазван вирусима. Ако  се посматра у односу на прошлу годину у истом периоду, тај број је био нижи. Најбоља превентвна мера је вакцинација, треба избегавати окупљање, користити папирнате марамице прилоком кијања и кашљања, користити маске. Неопходно је да проветравати просторије, имати дијететско хигијенски режим, конзумирати топле напитке, лагану исхрану.

 

Број оболелих од Корона вируса расте, то је такође респираторни вирус који се преноси на сличан начин па су и мере заштите сличне као и код сваког грипа.

 

Најбитније да схватити да се мења епидемиологија вирусних инфекција, раније је за преношење био задужен респираторни контакт говором, кашљањем, кијањем, сада се може пренети путем прљавих руку. Зато је важно одржавати личну хигијену, користити папирне марамице које треба одмах да бацити, после кијања не додиривати слузницу ока, носа и уста, редовно прати руке...

 

Уколко смо болесни требало би да останемо код куће, уколко је то немогуће требало би обавезно да  ставимо маску. Уколико користимо маску важно је да је правилно користимо. Маска може да траје само неколко сати, чим се покваси више нема ефекта држати је.

 

 

Завод за јавно здравље Панчево

Др Слађана Томић, епидемиолог

 

Извор:  РТВ Панчево 13. фебруар 2020. године