Каква је епидемиолошка ситуација инфекција изазваним новим Корона вирусом у АП Војводини?

У АП Војводини, за сада нису регистровани случајеви инфекције изазване новим Корона вирусом. Институт за јавно здравље Војводине и све здравствене установе поступају у складу са алгоритмима које је доставио Институт за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“. Спроводи се здравствени надзор над путницима у међународном саобраћају, а према решењу граничне санитарне инспекције, као и посебан алгоритам за случај да се лице јави на преглед без претходног контакта са епидемиолошком службом у вези са могућом инфекцијом новим Корона вирусом.

 

Да ли су инфекције Корона вирусима неуобичајене код људи?

Већина људи се током живота инфицира неким типом Корона вируса. Инфекције могу проћи без икаквих симптома или се манифестовати симптомима прехладе.

 

Које су особине новог Корона вируса?

Нови Корона вирус је до сада непознати тип вируса откривен у децембру 2019. године у Кини (Вухан). Овај вирус се разликује од свих до сада познатих Корона вируса, укључујући MERS-CoV препознат на Блиском Истоку пре неколико година и SARS-CoV који је први пут регистрован у Кини почетком 2002-2003 године. Према сада доступним информацијама, овај вирус је мање смртоносан од SARS-CoV.

Да ли се зна порекло новог Корона вируса?

Резервоар, извор заразе и начин преношења овог вируса нису још увек у потпуности утврђени. Неки типови Корона вируса су присутни код животиња (слепи мишеви, камиле, говеда, мачке итд.). Нови Kорона вирус је вероватно зоонозног порекла (пренет са животиња на људе). Иако је за већину оболелих заједничко да су посетили пијацу рибе, морских плодова и малих животиња у Вухану (Кина) где су били у контакту са животињама, још није прецизно установљено које животиње су потенцијални резервоари заразе за 2019-nCoV.

 

Који су симптоми инфекције новим Kорона вирусом?

Лакши облици болести могу личити на прехладу (повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица). Уколико је дошло до упале плућа, болест се манифестује повишеном телесном температуром, кашљем и отежаним дисањем, слабошћу. У најтежим случајевима, ретко, може доћи до шока, акутног респираторног синдрома и смртног исхода.

 

Колико траје инкубација болести?

Инкубација болести (време од уношења вируса у организам до појаве симптома болести) траје од 2 до 12 дана (у просеку 5 дана).

 

Како се преноси нови корона вирус?

Осим преношења nCoV-2019 са животиња на људе, евидентно је и интерхумано преношење вируса („са човека на човека)“.Нови Kорона вирус се преноси капљичним путем то јест удисањем капљица приликом кашљања или кијања. Испитују се и други могући путеви преношења овог вируса.

 

Ко има повећан ризик да оболи од тешке болести изазване новим Корона вирусом?

Од инфекције новим Корона вирусом могу оболети сви без обзира на узраст. Упалу плућа и тешку акутну респираторну болест као последицу инфекције nCoV-2019 имају старије особе (>65 година), лица са хроничним болестима и ослабљеним имунитетом. Здравствени радници и чланови породице који лече и негују пацијенте оболеле од инфекције nCoV-2019 су у повећаном ризику да се инфицирају.

 

Како се заштити од инфекције новим корона вирусом?

Саветује се отказивање односно одлагање путовања у Кину, посебно у Вухан односно подручја погођена епидемијом.
Уколико је путовање неизбежно потребно је стриктно придржавати се свих мера превенције респираторних инфекција (у наставку текста).
Уколико сте се вратили из Кине и/или подручја погођених епидемијом, јавите се здравственој служби на аеродрому (граничној санитарној инспекцији) а затим поступајте према решењу граничне санитарне инспекције и датим упутствима. Уколико добијете повишену телесну температуру и симптоме сличне грипу током две недеље од повратка, јавите се телефоном здравственој служби и ограничите контакте са другим лицима.
Мере превенције свих респираторних инфекција (првенствено вирусних) подразумевају избегавање контаката са особама које имају знакове и симптоме прехладе или обољења сличног грипу, избегавање масовних окупљања и боравка у затвореном простору где борави велики број особа, појачана и честа хигијена руку (прање руку водом и сапуном минимум 20 секунди, а када то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку) нарочито након контакта са оболелим особама. Избегавати масовна окупљања, а уколико је то неизбежно (аеродроми, железничке и аутобуске станице посебно у међународном саобраћају) саветује се ношење маски преко уста и носа. Саветује се и често прање руку, покривање уста и носа приликом кашљања и кијања папирним марамицама.
Ако имате симптоме сличне грипу обратите се лекару и (уколико сте путовали у последње две недеље) наведите дестинације вашег скорашњег путовања.
Лица која имају симптоме сличне грипу треба да се лече код куће (осим ако нису задржани на болничком лечењу) и да смање број контаката на минимум.

 

Референце:

Светска здравствена организација (СЗО). Преузето: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Европски центар за контролу и превенцију болести. Преузето са:  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Преузето са:https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

 

 Извор: Институт за јавно здравље Војводине