Варичела спада у акутну болест из групе осипних грозница. Обично почиње високом температуром, грозницом, општом слабошћу, малаксалошћу и карактеристичном оспом у облику мехурића (везикула), испуњених бистром течношћу (на глави и другим деловима тела). Оспе су праћене сврабом. Најчешће обољевају деца предшколског узраста.

Инкубација у просеку траје две недеље (14-21 дан).

Извор инфекције је искључиво болесник до отпадања круста.

Путеви ширења: капљицама путем ваздуха, кашљањем или кијањем болесника или непосредно контактом са секретом из мехурића. Оболела особа је заразна 1-5 дана пре и 4-5 дана након избијања оспе (док се крусте не осуше).

Терапија је симптоматска, ако дете има повишену телесну температуру лекови за скидање температуре, пудери , гелови , млека за третирање свраба, уз обавезно туширање детета (без трљања) и посушивањем меканим пешкиром без трљања.

Није пожељно да се дете чеше, јер остају трајни ожиљци на кожи и постоји могућност инфекције.

Уз то дете треба изоловати од других лица која нису прележала варичеле.

Пацијенти који имају варичелу морају да избегавају контакат са другим особама, кад кашљу и кијају да покрију уста и нос, да имају свој прибор за јело и личну хигијену. Особе које негују дете са варичелом редовно да перу руке и воде рачуна о хигијени просторије и личних предмета оболелог због могућности појаве секундарне инфекције  због смањеног имунитета у току трајања варичела.

По избијању оспе, пожељно је да се дете доведе код изабраног лекара, како би податак о прележаној болести био евидентиран у медицинској документацији.

У Одељењу за здравствену заштиту деце, постоје изолације где се та деца смештају како би се заштитила од других извора инфекције, јер је у периоду обољевања од богиња изразито смањен имунитет детета, а тиме се спречава ширење болести на другу децу.

 

 

ВМС Јована Рулић Дамјановић

Служба за здравствену заштиту деце