У Службу Дома здравља стигао је нов микроскоп са камером који омогућава да резултат који се утврди истог часа, уколико је потребно ради консултација, буде прослеђен у други здравствени центар било у Србији или било којој другој болници у свету. Захваљујући новом микроскопу као и колпоскопу са камером све промене  на грлићу материце се уочавају одмах, а резултат се чува у меморији како би се могле пратити промене током лечења пацијенткиња.

Локана самоуправа издвојила је преко 400 хиљада динара за куповину два микрсокопа, од којих је један са камером и користи се на одељењу за Здравствену заштиту жена док се други  примењује у  лабораторији Дома здравља.

„Средствима које је обезбедила Локална самоуправа купљен је нови микроскоп са камером . Тако да у реалном времену било где у свету можемо да пошаљемо тај резултат који ми гледамо. Увек два пара очију виде више него један. Такође, можемо да се консултујемо са референтним установама у нашој земљи, као што је Институт за гинекологију и акушерство Клиничког центра и клиника Народни фронт. Ти налази су јако битни јер се пре свега односе за превенцију карцинома грлића материце. Ту се први пут могу уочити неки сумњиви налази и онда даље истражујемо по протоколима“, рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља.

Ранијих година у Службу за заштиту жена стигао је колпоскоп са камером,  за који је новац такође издвојила Локална самоуправа.

Служба за здравствену заштиту жена сада је опремљена савременом  техничком опремом која је неопходна за рано откривања најтежих болести у области гинекологије.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 31. јануар 2020. године