У Србији се 31. јануара под слоганом ,, Живот без дувана- за бољу будућност нових генерација“ обележава  Национални дан без дувана.  Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана имају за циљ да упозоре јавност на штетне ефекте употребе дувана, као и последице излагања дуванском диму. Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашава значај заштите младих од употребе дувана и указује на нове изазове у вези са дуваном са којима се млади сусрећу. Употреба дувана је повезана са настанком  бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај, а докази о болестима изазваним дуваном се повећава већ деценијама. Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима , 17% је узроковано употребом дувана и изложености дуванском диму. Пушење је такође повезано са раком плућа, као последица директном излагању канцерогенима из дуванског дима.

 

Такође, употреба дувана повезана је и са другим малигним обољењима као што је рак дебелог црева, бешике, једњака, панкреаса. Употреба дуванског дима је повезана и са осталим обољењима као што је опструктивна болест плућа, хронични бронхитис, емфизем плућа, реуматски артритис и многа друга. Посебно осетљива популација су млади и деца. Њихова изложеност дуванском диму узрокује многе здравствене проблеме. Непушачи који су изложени дуванском диму удишу исте канцерогене материје као и пушачи. Што је већи ниво изложености дуванском диму, већи је ризик од развоја  малигних болести, болести срца и других обољења.

У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима посебно се апелује на родитеље да заштите своју децу од дуванског дима.Такађе, истичу се и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима. Посебно забрињава пораст учесталости истовремене употребе више дуванских производа или електронских цигарета и дувана.

Центар за превенцију Дома здравља Панчево ће Национални дан без дувана обележити акцијом превентивних прегледа за запослене у ОШ „Свети Сава“ у петак, 31.01.2020. год. од 8 до 10 часова. Поред превентивних прегледа планира се и предавање за ученике ове школе на тему штетности  никотина. Предавање ће одржати  др Теа Цвијановић.

 

Центар за превенцију Дома здравља Панчево