Рак дојке је најчешће малигно обољење жена, а и једно је од најчешћих малигних обољења уопште. Сваке године у нашој земљи оболи око 4.000 жена, а њих око 1.600 изгуби битку са том болешћу. Жене у Србији налазе се у средњем ризику од оболевања када је у питању учесталост рака дојке у Европи, али се по смртности налазимо међу водећим земљама. Све то указује да се ово обољење не открива на време, с обзиром да је вероватноћа преживљавања и излечења у директној вези са раширеношћу болести у тренутку постављања дијагнозе. 

Како би повећали обухват жена скринингом рака дојке, Дом здравља Панчево је започео са спровођењем пројекта ,,Мамографију само/сама закажи“ у оквиру којег ће се женама од 50 до 69 година старости, а које нису никада или две и више година радиле мамографски преглед и које тренутно немају симптоме и знакове болести дојке омогућити самозаказивање мамографског прегледа. Предвиђено је да се у наредном периоду инсталирају рачунари са апликацијом за заказивање мамографије у неколико радних организација на територији града Панчева о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Уједно ће се жене из постојеће базе података, а које спадају у скрининг, позивати телефоном од стране запослених у Дому здравља Панчево и на тај начин ће им се омогућити да закажу преглед без одласка изабраном лекару. Биће потребно само отићи у договорено време на снимање у Службу за радиолошку дијагностику (Змај Јовина 10). Све заинтереосване жене, које спадају у скрининг, могу се и радним данима од 7 до 15 сати, јавити на следећи број телефона 062/807-39-48 ради добијања свих потребних информација у вези заказивања мамографског прегледа.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру ,,Другог развоја здравства Србије“ и ,,Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије“ преко Владе Републике Србије, из средстава зајма Светске банке. Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представају обавезно и ставове ,,Другог развоја здравства Србије“ и ,,Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије“ Владе Републике Србије или Светске банке.

 

Ваш Дом здравља Панчево