Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Панчево добила је вредну донацију у виду новог санитетског возила са транспортним инкубатором за новорођене бебе којим је неопходан хитан транспорт на Институт за неонатологију.
Ова донација, вредна више од 6 милиона динара, која за циљ има правовремену подршку превремено рођеним, новорођеним бебама и одојчади, остварена је у оквиру програма „Заједници заједно 2019“ НИС-а.
- Нови санитет са транспортним инкубатором првенствено је значајан за унапређење квалитета и безбедности у пружању здравствене заштите превремено рођеној деци, новорођенчади и одојчади. Главни циљ је унапредити безбедан транспорт деце и смањити проценат ризико фактора који могу да доведу до погоршања стања детета, као и да утичу на сам ток лечења и даље збрињавање – каже за Блиц Стојан Вишекруна, в.д. директор Дома здравља Панчево.


Санитетска возила овог Дома здравља годишње пређу и више од 500 хиљада километара.
- Набавком новог, опремљеног санитетског возила са транспотрним инкубатором обезбеђују се услови да се рад одвија неометано и да се до пацијента стигне за реално потребно време. Олакшава се рад медицинском особљу и ниво квалитета здравствених услуга се повећава на виши ниво. Како нам је циљ да што пре дођемо до пацијента, битна нам је и опрема за њихово адекватно збрињавање и безбедан транспорт – додаје директор Вишекруна.
Осим набавке санитетског возила са транспортним инкубатором, у оквиру овог програма покренут је још један пројекат - реконструкција и адаптација просторија на Одељењу дечје и превентивне стоматологије, у вредности од готово 9 милиона динара. Ова реконструкција започета је крајем протекле године и, како наводе из Дома здравља Панчево, радови се приводе крају.

С обзиром на то да су просторије дечје и превентивне стоматологије последњи пут кречене пре 15 година, а прозори и врата су дотрајали јер нису мењани од када је зграда изграђена, обавиће се кречење, замена подова, врата и прозора, као и адаптацију тоалета.
- Центар нашег здравственог система јесте пацијент, а овим програмима и добром сарадњом са НИС-ом се то и потврђује, омогућујући да се у здравственим објектима пацијенти и здравствено особље осећају удобније и комотније. На овај начин смо показали да нам је битно одговорно пословање и да водимо рачуна о средини у којој живимо и радимо - закључује директор.
Реализовано 20 пројеката
Осим ова два пројекта у вредности од око 15 милиона динара, НИС је у оквиру програма "Заједници заједно 2019" уложио 116,5 милиона динара у 20 пројеката за унапређење здравствених институција, а циљ сваког од њих био је подршка установама у којима се, пре свега, лече деца. Осим у Панчеву, пројекти су реализовани и у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Зрењанину, Пландишту, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану, Житишту и Пожаревцу. Захваљујући овим пројектима здравствене установе у нашој земљи опремљене су савременим санитетским возилима за потребе хитне службе, возилима за потребе патронаже, ултразвучним апаратима за мониторинг кукова код новорођенчади, модерном стоматолошком и офтамолошком опремом, ЕКГ апаратима, инхалаторима и другом опремом од виталне важности за бригу о пацијентима.

ИЗВОР: Блиц, 26. јануар 2020. год.