Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. У свету сваке године оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре. У нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

Најчешћи број оболелих жена у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али тренд  пораста броја оболелих спушта се према млађем годишту. Број оболелих жена према броју ставноника у нашој земљи је сличан другим земљама  у окружењу , међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

 

 Фактори ризика за настанак карцинома дојке:

-ризик за рак дојке расте са годинама старости

-жене које у  ближем сродству имају оболеле од ове болести (мајка, сестра, бака, тетка)

-жене које су прву менструацију добиле пре 12 .год, а последњу после 50. године,

-жене које нису рађале,

-жене које су имале први порођај после 30. године живота

-жене које су користиле дужи временски преиод хормонску терапију, алкохол и дуван

-жене које су гојазне и физички неактивне

Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. С тим  у вези рано откривање рака дојке има изузетну важност.

Када се рак дојке открије на време, девет од десет жена се може излечити.

 

 ВАЖНО ЈЕ:

-да свака жена ради самопреглед дојке једном месечно

-да се превентивни клинички преглед дојке уради једном годишње, УЗ дојке једном годишње

-да жене од 50-69 године обавезно ураде скрининг мамографију једном у две године

-уколико у породици има блиских рођака са дијагнозом рака дојке, важно је да се консултују са изабраним лекаром у вези контрола  и прећења.   

 

 

Дом здравља Панчево ће у сарадњи са Заводом за јавно здравље Панчево 24.10.2019. године од 9 сати у циљу обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке организовати  предавање заказаним женама о значају самопрегледа дојке и значају редовних прегледа.
Предавање ће се одржати у Сали за састанке Дома здравља Панчево. Заказане жене погледаће филм  о самопрегледу дојке, а доктори из Дома здравља и Завода за јавно здравље Панчево ће урадити клинички преглед дојки. На основу клиничког прегледа по потреби ће бити заказан ултразвучни преглед.

 

С поштовањем,

Ваш Дом здравља Панчево