СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ - 16. октобар

У Србији се 16. октобар - Светски дан хране обележава уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране обележава се под слоганом „Правилна исхрана - доступна и приступачна свима. За свет без глади“.

Током протеклих деценија дошло је до великог заокрета у начину исхране као резултат урбанизације, глобализације светског тржишта хране ,али  и демографских и економских промена.Традиционални начин исхране који је подразумевао употрбу хране која сезонски успева заменио је начин исхране који  се карактерише уносом хране високе енергетске а мале нутритивне вредности. У исхрани савременог човека претежно су шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, готови оброци.

Стога не чуди што прекомерна ухрањеност и гојазност узимају свој данак – пандемија гојазности. Око 670 милиона одраслих и преко 120 милиона деце узраста од 5 до 19 година је данас у свету гојазно.

                          

Хранити се правилно значи обезбедити телу све потребне хранљиве и заштитне материје за оптималан рад свих ћелија и ткива, као добру заштиту од инфекција. Колико је правилна исхрана важна говоре подаци о бројним болестима које су последица неправилне исхране. Гојазност, повишен крвни притисак, повишене вредности масноћа у крви, шећерна болест само су неки од великог броја  поремећаја здравља.

Савет за правилну исхрану би подразумевао следеће: редовни оброци, правилан избор врсте намирница и начин њихове припреме.

Уместо белог хлеба  и пецива предносt треба дати хлебу од интегралног и целог зрна житарица. Треба искључити грицкалице које садрже велику количину соли, али и лисната теста и пецива. У свакодневној исхрани избацити бутер, кајмак, павлаку, сирне намазе, маргарин и слично, а укључити што више сезонског воћа и поврћа. Што се тиче меса, предност дати риби, белом пилећем или ћурећем месу. Довољан унос течности је такође важан, пре свега вода и биљни чајеви, 2 до 2,5 литаре дневно.

Начин исхране зависи од узраста, пола, здравственог стања, физичке активности у току дана, те се ови општи принципи прилагођавају индивидуалним потребама.

 

Превентивни центар ће 16. октобар - Светски дан хране, обележити акцијом превентивних прегледа за запослене у Пољопривредној школи

„Јосиф Панчић“ 16.10.2019. год. од 8 до 10 часова.

Поред превентивних прегледа планира се и предавање о значају правилне исхране за ученике ове школе. Предавање ће одржати др Драгица Букумирић.

 

Центар за превенцију Дома здравља Панчево