Панчевачка болница и Дом здравља придружили су се акцији превентивних прегледа који су се ове недеље спровели у целој Србији. Наши суграђани могли су да измере ниво шећера у крви, притисак, ураде ЕКГ, али и тумор маркере на рак дебелог црева и преглед уха, грла и носа.Ова акција спроведена је у граду, али и мештани панчевачких села могли су да ураде ЕКГ, измере притисак и ниво шећера у крви у својим амбулантама.

Превентивни прегледи знак су за многе Панчевце да треба преконтролисати своје здравље, јер како и сами кажу, ретко се сете да то ураде једном или два пута годишње. Обично, прође много више времена када оду на неку контролу.

У панчевачкој болници наши суграђани мерили су ниво шећера у крви, крвни притисак, радили ЕКГ, али су добили и савете интернисте. Рађен је тумор маркер на рак дебелог црева, али и ултразвук абдомена.

У ОРЛ амбуланти рађен је класичан преглед уха, грла и носа.

У амбуланти “Центар 2” сви панчевци који су желели да измере ниво шећера у крви, притисак или ураде ЕКГ, могли су то да учине од 8 до 16 сати. Одмах поред ове здравствене амбуланте лекари панчевачког Дома здравља у кабинету за ултразвучу дијагностику, снимали су абдомен. Панчево је један од 216 градова у Србији који се прикључио овој акцији Министарства здравља.

Осим акција које организује Министарство здравља, и локална самоуправа барем два пута месечно организује превентивне прегледе. На сваком од њих наши суграђани могу да ураде другачије анализе, а такође прегледи се организују и по селима на територији нашег града.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 22. септембар 2019. године