Психоактивне супстанце (ПСА) су хемијске супстанце које мењају стање свести, опажање, расположење, мишљење, понашање и временом доводе до психичке и физичке зависности.

Злоупотреба и последице злоупотребе ПАС погађају све друштвене слојеве у свим земљама, а последњих година долази до померања границе на нижи узраст, па се први сусрет са ПАС  догађа и у основно школском узрасту. Детињство и адолесценција су периоди који су значајнији у развоју личности, али и периоди када су млади посебно осетљиви на ризична понашања укључујући и употребу ПАС. Посебно су угрожени млади који се под утицајем фактора који су ван њихове контроле, као што су насиље, посебно породично насиље, недостатак родитељске бриге и љубави, психијатријска обољења у породици, дружење са вршњацима који се ризично понашају, сиромаштво.

 

Последице ПАС се виде на скоро свим органима, зависно од природе ПАС, али посебан утицај је изражен код младих на централном нервном систему који се развија до 25 год. Ефекти на ЦНС - узнемиреност, суицидално понашање, несаница, раздражљивост, халуцинације, депресија, грчеви, психоза, губитак моторне контроле, тетурање, немогућност јасног размишљања Ефекти на тело: убрзан срчани рад (може довести до срчаног и можданог удара), екстремно повишена температура, бол у грудима, мука, повраћање. Повећан је и ризик од ширења заразних болести, крвно преносивих болести (ХИВ инфекције, хептитиса) и полно преносивих болести. Треба нагласити да сваки човек има различиту толеранцију, то што неко из друштва узме неколико тбл не значи да је безбедно, јер само једна тбл или доза неке ПАС може бити потенцијално опасна па чак и смртоносна.

Понекад је у почетку тешко препознати симптоме злоупотребе ПАС код младих, а неретко отпори се јављају и код родитеља и професора. Тешко је прихватити чињеницу да твоје дете користи ПАС, али од проблема не треба бежати већ га прихватити у свој својој сложености и помоћи младој особи пре него настану трајне последице на здравље и личност.

Психичка и физичка зависност од дрога се развијају постепено. Оно што се прво запажа код младе особе је да мењају навике, напуштају старо друштво стичу ново које ретко доводе кући, из куће излазе изненада, враћају се касно, воде тајне телефонске разговоре, непоштују договоре и породична ограничења, избегава школу, показује склоност ка изолацији.

Препознавање ових почетних промена је веома важно у превенцији злоупотребе ПАС, а улога родитеља и овде огромна. Зато је битно одржавање добре комуникације између родитеља и деце, неопходно је што више времена проводити сасвојим дететом да би на време уочили промене код детета и усмерили их на прави пут.

Препознавање ризичних облика понашања који могу резултирати употеребом ПАС мора бити заједнички задатак родитеља и свих институција које се баве младима.

Саветовалиште у нашем Дому здравља је на располагању деци и родитељима у препознавању, решавању и превенцији од злоупотребе ПАС.  

 

Др Снежана Томовић, спец. педијатрије