Рак јајника је десети најучесталији рак код жена, пети по смртности од свих канцера који погађају жене. Сваког дана у нашој земљи две жене оболе од карцинoма јајника, а једна умре од ове болести.

- Карцином јајника, на срећу, није тако чест али је врло смртоносан. По нашим званичним подацима, оболе две жене дневно, а на годишњем нивоу то је осам стотина жена, од тог броја њих пет стотина изгубе битку са овом болешћу. Тај комплексни орган, по својој грађи и функцији је тако мали и тако нежан. Једна од његових главнијих  улога је настајање јајних ћелије из којих се рађају деца за коју се трудимо да увек буду здрава и права. Због те своје комплексности тај исти орган може и да оболи, када се појаве цисте оне могу бити безазлене и то се лако решава. Када се десе малигне промене тј. карциноми који нису ни мало лаки за откривање , још су тежи  за лечење. Један од највећих проблема карцинома јајника је што не постоји скрининг као што имамо скрининге за карциноме грлића материце и дојке. Сами симптоми су толико неспецифични да жене у првом тренутку неће помислити да се ради о карциному јајника. У том истом тренутку ни ми доктори не можемо помоћи ако се ради само о мучнинама, губитку апетита или повраћању, јер ће се помислити да се ради о неком другом поремећају. Мора се радити диференцијална дијагностика и да се полако одбацује једно по једно. Али када већ дође до поремећаја циклуса, изостанак или неколико у току месеца, то већ полако може усмерити докторе на праву страну. Спољни чиниоци и узрочници, на првом месту,  су цигарете и стрес, као и излагање радијацији – рекла је Слађана Вукмировић Сталетовић, гинеколог у Дому здравља Панчево.

У борби са раком јајника женама преостаје да, без обзира на старосну границу, одлазе на редовне гинеколошке прегледе у оквиру којих ће се радити и вагинални ултразвук, јер се промене на јајинцима тада најчешће виде и открију.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 19. јуни 2019. године