Ixodes ricinus или ти крпељ је ситан паразит вретенастог облика који на предњем делу главе има рилицу која му служи за убадање и продирање у субкутис жртве. Крпељ једно време проводи на домаћину, сишући крв. Срећемо га у умереном појасу по пашњацима и шикарама. Људи га покупе случајно током боравка у природи. Убоди крпеља по правилу пролазе незапажено, с обзиром да му пљувачка садржи анестетик, којим анестезира место убода. Присуство крпеља се открива тек по фиксирању паразита у субкутис жртве. Знаци присуства су: оток на месту убода, бол, црвенило, локална тврдина и присуство паразита. На подручју наше земље крпељ је преносилац Borrelie Burgdorferi која изазива Лајмску болест. Ради се о хроничном обољењу које делимо на два стадијума :

I - рани (акутни) са лимфаденитисом (отоком лимфних жљезди), папулозним еритемом (црвенилом по кожи), грозницом, главобољом, замором, артралгијама и миалгијама (боловима у зглобовима и мишићима) и

II - касни (хронични) са артритисом, менингитисом, менингоенцефалитисом, Беловом парализом фациалиса, поремећајима срчаног ритма (АВ блоком), перикардитисом.

Терапијски поступци се своде на вађење крпеља пинцетом (чврсто ухватити задњи део крпеља до коже и ротирањем пинцете у смеру обрнутом од кретања казаљке на сату извадити га, заједно са рилицом). Крпељ се мора извадити у целини! Након тога потребно је стерилно обрадити место убода тј. место интервенције. Следећа ставка је профилакса Лајмске болести. Правило је да ако се на месту убода црвенило и оток повуку, након интервенције се не даје ништа од антибиотика. У случају појаве црвенила (у облуку бедема) око места убода  даје се Довицин капс. од 100 мг. 2x1 током 3 недеље или Синацилин капс. 500 мг за одрасле 3x1, Синацилин 250 мг. за децу 3x1 или Синацилин сируп за малу децу 3x1 кафена кашика, такође током 3 недеље.

Битно је напоменути да је најважнија у целој овој причи  превенција убода, која се постиже туширањем и пажљивим прегледом и опипавањем коже (предилекционих места на њој: космати део главе, пазух, трбух, препоне, бутине), након сваког боравка у природи, било да се ради о сопственом дворишту, башти, парку, ливади или шуми. На тај начин откривамо његово присуство на сопственој кожи или кожи детета, пре него што се рилицом фиксира за њу и направи штету.

 

Панчево 03.06.2019.

   Начелник СХМП

 Др Зоран Манасијевић