Нестабилно време и честе промене температуре, влажности и притиска ваздуха одавно су престали да буду тема која окупира искључиво метеорологе. Можда то не би било тако да је човек данашњице пронашао равнотежу између боравка у затвореном простору и активности у природи, далеко од фактора који угрожавају његово физичко и психичко стање. Нарушено здравље није предуслов за јављање симптома у периоду када се временске прилике мењају.

Мигренозне главобоље, вртоглавица, мучнина, несвестица, бол у пределу старих повреда, реуматски и мишићни болови најчешћи су сиптоми присутни код метеоропата.

Ту су и многобројне промене менталног стања у виду промена расположења, раздражљивости, умора, апатије, поспаности, умањене концентрације и поремећаја сна. Пацијенти с кардиоваскуларним и респираторним тегобама могу да очекују погоршање основне болести. Крвни судови се у великој мери сужавају и шире под утицајем атмосферског притиска, па није случајност да је одређеним данима повећан број пацијената с високим крвним притиском, инфарктима срца и можданим ударима. Учестали болови у зглобовима под утицајем времена објашњавају се променом густине зглобне течности и повећаним притиском на нервне завршетке. Пацијенти с мигренозним главобољама који су пажљиво водили дневник утврдили су подударност почетка и трајања главобоље с периодом ниског ваздушног притиска. Овоме би требало додати утицај електромагнетног зрачења из атмосфере на дејство хипоталамуса и лучење хормона стреса, као и умањеног лучења ендорфина, такозваног хормона среће.      

Да бисмо што ефикасније предупредили и умањили нежељене симптоме, поред праћења биометеоролошке ситуације, на располагању су нам природне супстанце присутне у лековитим чајевима и тинктурама. Нервну напетост и раздражљивост смирујемо применом чаја од липе, камилице, менте или глога. Слично дејство има лавандино уље, а чај од корена одољена (валеријане) од велике је помоћи код несанице, мигрене и болних менструација. Када је присутно запаљење дисајних путева или напад психогене астме, препоручује се чај од корена ангелике. Особама које имају проблем с ниским крвним притиском помоћи ће напици од семена гуаране, који повећавају крвни притисак, али без нуспојаве у виду убрзаног срчаног рада. Болове у зглобовима и мишићама најефикасније умирују одређене вежбе истезања и масажа.           

          

 Др Мирослав Тепшић