У сарадњи са Месном заједницом „Јабука”, Дом здравља Панчево, Општа болница Панчево и Завод за јавно здравље организовали су акцију превентивних прегледа за житеље Јабуке. Током пре поднева обављено је више од двеста превентивних прегледа.

Житељи Јабуке схватили су колико је важно искористити могућност и обавити превентивни преглед у свом селу без заказивања и одласка код лекара. Лекари и медицинско особље  су контролисали основне лабораторијске анализе. И овога пута највеће интересовања, посебно жена било је за ултразвучни преглед штитасте жлезде. Овакве акције  су похвалили житељи Јабуке и нагласили да им много значи што су имали могућност да провере своје здравље.

 

Из Месне заједнице потекао је предлог за организацију превентивних прегледа, па су организовали  житеље овог села да долазе у групама на сат времена како би се избегле гужве.

-Ова данашња слика у Јабуци говори више од хиљаду речи, одзив житеља Јабуке је више него добар, заједничким снагама данас обављамо превентивне прегледе. Имамо чак и један специјалан апарат из Завода за јавно здравље помоћу којег меримо проценат масноће у крви и наравно све време едукујемо житеље Јабуке о здравим стиловима живота – рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево.

Вишак килограма, повишен притисак и шећер у крви су  здравствени проблеми који су најчешће дијагностиковани  у Јабуци.  Код великог броја прегледаних откривен је проблем са функцијом штитасте жлезде, и где је билко неопходно, упућивани су на даљу дијагностику.

 

ИЗВОР РТВ Панчево, 25. мај 2019. године