Хепатитис Б је вирусно запаљење јетре, узроковано вирусом хепатитиса Б. Овај вирус узрокује широк спектар клиничког испољавања болести: може да прогредира у хроничну болест са тешким последицама – цироза јетре, малигнитет, па и смрт.

ХРОХИЧНИ ХЕПАТИТИС ЈЕ У ТОЛИКО ЧЕШЋИ АКО НАСТАЈЕ У ДЕЧИЈЕМ УЗРАСТУ.

Стога, најзначајнија мера, која је унапредила превенцију хепатитиса Б, јесте ИМУНИЗАЦИЈА.

 

Управо због тога што инфекција у најмлађем узрасту значајно води ка хроничној болести и клицоноштву, препорука СЗО је да деца приме прву дозу вакцине у најранијем узрасту.

 И код нас је вакцина против хепатитиса Б уврштена у Национални програм имунизације новорођенчади и одојчади, тако да је Правилником о имунизацији одређено давање вакцине у три дозе :

  • I доза се даје у првих 24 часа по рођењу
  • I I доза - месец дана од прве дозе
  • I I I доза - шест месеци од прве дозе.

Имунитет после ПОТПУНЕ имунизације (подразумева примљене све три дозе вакцине) је трајан, тако да код деце и одраслих с нормалним имунитетом, бустер дозе нису потребне.

По Закону, активна имунизација против хепатитиса Б спроводи се и преекспозиционо код лица запослених у здравственим установама, ученика медицинских школа, као и студената, затим полних партнера ХбсАг позитивних лица, штићеника социјалних установа, установа за смештај лица ометених у развоју, лица у кућним контактима са ХбсАг позитивним лицима.

Редовна, потпуна и правовремена вакцинација штити популацију већ од најранијег узраста води, чак, ка томе, да хепатитис Б постане елиминисана болест.

 

Литература: Правилник имунизације

                      Имунизација против заразних болести  – В. Петровић

 

ВМС Љиљана Вујко