Светски дан здравља сваке године обележава се 7. априла, а тим поводом Министарство здравља Србије организовало је Дан отворених врата у свим здравственим установама у земљи. Превентивни прегледи одржани су и у Панчеву у Општој болници и Амбуланти “Центар 2“,  Дома здравља.

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, могли су  да обаве ОРЛ и кардиолошке прегледе, измере крвни притисак, ураде ЕКГ, провере ниво шећера у крви.

ОРЛ прегледи по први пут су се радили у оквиру акције превентивних прегледа и били су веомa значајни за  Панчевце.

- Има пуно заинтересованих али има и пуно оних који немају регулисано своје здравтствено осигурање, без обзира на то, данас су сви могли да се прегледају. Поред прегледа, корисници услуга су могли и да добију корисне савете у вези здравог начина исхране и живота – рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево.

Свака акција превентивних прегледа у оквиру које се  брзо и без упута провери здравље је драгоцена за наше суграђане.

Светски дан здравља  обележава се широм света  7. априла под покровитељством Светске здравствне организације. Одлука да се овај дан обележава као Светски дан здравља донесена је на 1. скупштини ове организације, одржаној од  1948. године у Женеви, пошто је 7. априла исте године одлука о конституисању СЗО званично ступила на снагу након што је и последња држава чланица УН ратификовала ову одлуку.

 

Извор: РТВ Панчево, 7. април 2019. године