У просторијама Превентивног центра Дома здравља организовано је предавање на тему карцинома дојке. Такође је женама које су пратиле предавање заказан ултразвук или уколко је било неопходно и преглед код онколога.

Поводом Националног дана борбе против карцинома дојке, које се обележава 20 марта, и у Првентивном центру организовано је предавање на тему рак дојке, са циљем да жене добију што више информација о овој болести, симптомима и самопрегледу, превентивним прегледима и дијагностици. Нажалост, у Србији рак дојке се и даље открива у каснијој фази .

– Статистика је нажалост поражавајућа, сматра се да у Србији 15 хиљада жена болује од карцинома дојке и сваке године је око 4000 новооболлих. У порасту је и број умрлих жена. У свету се број смртности смањује. Суштина је у томе да се код нас болест касно дијагностикује, тако да је вероватноћа за излечење много мања од дијагностике у раној фази – рекла је др Ивана Павловић

Сkрининг преглед за карцином дојке, којим су обухваћене жене од 50 до 69 година, уведен је 2013. године. Превентивни центар такође без упута и чекања помаже женама да обаве скрининг преглед дојке.

Видео прилог можете погледато ОВДЕ

 

 

 

ИЗВОР РТВ Панчево 25. marta 2019.