Према најновијим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака,оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008.години на 18,1 милиона људи у 2018. години.


Регистровано је 9,6 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2018. години.

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора. Најзначајнији је укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и учесталост фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем.

Упркос чињеници да су превентивни програми у неким земљама довели до значајног смањења оболевања од неких локализација рака, као што су рак плућа и рак грлића материце, нови подаци показују да се и даље већина земаља суочава са повећањем апсолутног броја случајева малигних болести.

У свету су, и даље, рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева водеће локализације рака у оболевању и у умирању.

Рак плућа је најчешће дијагностикован рак код мушкараца и чини 14,5% свих нових случајева рака и 22% свих смртних случајева од рака код мушкараца.

Потом следе карцином простате (13,5) и колоректални карцином (10,9%).

Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена ( 24,2%) и водећи је узрок смрти од рака код жена (15%), а следе га рак плућа (13,8) и рак дебелог црева (9,5). У Србији се годишње дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи.

Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју.

Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате.

Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести.

Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, лечењем и рехабилитацијом, уз одговарајуће палијативно збрињавање. Превентивни центар ће месец борбе против рака обележити акцијом превентивних прегледа у ЈКП „Водовод и канализација“ у четвртак 14.03.2019. године од 8 -10 часова. Запослени ће имати прилику да провере своје здравље, измере шећер, холестерол, триглицериде у крви, закажу клинички преглед дојке, закажу DEXA преглед и добију упуте за мамографију.