Тема светског дана дијабетеса 2018. и 2019. године је „Дијабетес и породица“ и обележава се са слоганом „ Дијабетес утиче на породицу“. Тренутно преко 425 милиона људи живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетес, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност и правилну и уравнотежену исхрану.

Активности ове кампање у борби против дијабетеса имају за циљ да подигну свест о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружањa подршке таквим породицама и промоцији улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији и едукацији о дијабетесу.

Породица игра кључну улогу у модификацији фактора ризика за тип 2 дијабетеса. Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Рана дијагностика и лечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса.

Све породице су потецијално погођене дијабетесом, тако да свест о знацима, симптомима и факторима ризика су од виталног значаја за његово раније откривање.

Дијабетес може представљати велики економски терет за појединца и породицу. Приближно сваком четвртом члану породице су доступни образовни програми за дијабетес. У Србији је дијабетес пети водећи узрок оптерећења болестима. Око 710 000 одраслог ставновништва Србије има дијабетес, а половина оболелих чини радно становништво.

Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. У тренутку постављања дијагнозе једна трећина пацијената већ има једну или више компликација дијабетеса. Управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болестима.

Подршка породице је кључна. Континуирано образовање и подршка треба да буду доступни свим појединцима и њиховим породицама као помоћ у управљању дијабетесом.

У Превентивном центру од септембра 2015. године ради саветовалиште за дијабетес. У циљу обележавања Светског дана борбе против дијабетеса 14. новембра планиране су следеће активности :

- заказаним пацијентима мериће се шећер у крви

- наште и 2 сата после јела.

- одржаће се предавање пацијентима о дијабетесу, симтомима, компликацијама, терапији.

-након прегледа, по потреби, пацијенти ће имати прилику да одраде и тромесечни просек

- Hba1c