Редовни превентивни прегледи веома су значајни јер утичу на откривање фактора ризика када до развоја одређених болести није дошло. Основне лабораторијске анализе и мерење крвног пртиска први су показатељи стања нашег организма. Зато запослени у Превентивном центру организују честе и редовене прегледе за суграђане у граду и насељеним местима.

- Превентивни преглед даје приближну слику да ли се нешто дешава са здравственим стањем пацијента. Покушавамо да покријемо читав град, а у догледно време и насељена места без заказивања, чекања па чак и здарсвтвене књижице свим грађанима Града Панчева, меримо крвни притисак, причамо о здравим начинима исхране, контролишемо шећер и масноће у крви - каже др Слободан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево.

Велики број суграђана живи у МЗ Стрелиште и зато се надлежни у овој Месној заједници труде  да бар два пута годишње у заједничкој акцији са Превентивним центром Дома здравља организују прегледе у простојама МЗ „Стрелиште“.

- Превентивни лекарски прегледи које МЗ организује заједно са Домом здравља значајни су за становнике Стрелишта јер на једном месту ураде основни преглед,  добију савете од лекара и не морају да чекају ред нити заказују прегледе – каже Јована Миловановић, председница МЗ „Стрелиште“.

Захваљујући организованим превентивним прегледима, многи, иако нису планирали, свратили су и проверили своје здравље и наставили даље са својим активностима.

Наредна акција Превентивног центра Дома здравља планирана је за 15. новембар, кад ће превентивне прегледе моћи да обаве житељи Иванова.

Видео преглед можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 3. октобар 2018. године