Најјаче оружје у борби против карцинома дојке су превентивни прегледи дојке који имају за циљ да едукују жене да одлазе на превентивне прегледе како би се рак дојке открио на време. Када се открије на време, болест је излечива.

- Статистика је јако суморна, то је најзлоћуднији тумор који односи највише женске популације. Око 4000 жена годишње оболи и 1600 умре од рака дојке. Ове акције управо томе и служе да се пробуди свест и  да жене размишљају о свом здрављу. Гинеколози упућују све жене преко 50. година на мамографију и довољно је да то буде једном у две године. Опционално од 40. до 50. године живота се раде мамографије по потреби  а већ после 35. године живота се ради УЗ дојки– рекао је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља Панчево

На жалост, подаци о оболевању жена од рака дојке показују да у Србији оболи 4600 жена. Број оболелих жена се не смањује ни у Јужнобанатском округу, ни у Панчеву.

- Што се тиче самог града Панчева тј. Јужнобанатског округа, сваке године има 80 новопријављених жена од тога, на жалост, 40. је са малигнитетом.  Данас су све жене прегледане, клинички преглед обављен и показано им је како да обављају саме преглед код куће. Наравно жене у репродуктивном периоду, најбоље је то да раде између седмог и десетог дана менструалног циклуса а жене у менопаузи исти период сваког месеца. У зависности од индикација и прегледа данашње пацијенткиње послате су на организоване УЗ прегледе које ће радити др Стојан Вишекруна , 29. октобра 2018. године. На основу прегледа и сумње, једној млађој пацијенткињи је дато да уради мамографију и УЗ ван скрининга, да би се убрзало и да би пацијенткиња била што пре спремнија за преглед онколога – казала је др Јелена Миловановић, шеф Здравствене Амбуланте Глогоњ.

У Јужном Банату од рака дојке у последњих пет година највећи број оболелих регистровао се у узрасту 55. – 64. године живота, међутим болест је пријављена и код млађих особа, већ у узрасту 25. - 30. година. Највећи број умрлих бележи се у узрасту 55. – 69. година, а најраније регистровани смртни исход био је код особе старе 30 година. Зато је неопходно одлазити на превентивне прегледе.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор РТВ Панчево, 24. октобар 2018. године