Једно од најчешћих обољења током зимског периода је сезонски грип. Иако вакцинација не може бити стопостотна заштита од грипа, важно је да се ризичне категорије пацијената вакцинишу на време и избегну компликацију болести. Такође, вакцинацијом се спречавају епидемије.

 

Особе које имају право да добију вакцину против грипа су особе старије од 60 година са хроничним обољењима, кардиоваскуларним болестима, особе које болују од дијабета, хронично опструктивног бронхитиса, астме и бубрежни болесници, рекла је др Данијела Мутавџић, начелница амбуланте “Центар”.

- Добили смо 220 вакцина, у току је вакцинација уколико буде потребно требоваћемо нове количине. Углавном вакцинишемо пацијенте старије од 65 година, хроничаре, срчане болеснике, дијабетичаре, а такође препорука је да се вакцинишу сви здравствени радници. Вакцина је иста као и прошле године, то је вакцина која садржи три вируса грипа, направљена према препоруци Светске здравствене организације, очекујемо да пацијенти који се сада вакцинишу стекну имунитет за две, до три недеље и тај имунитет траје од 6 до 12 месеци – изјавила је др Данијела Мутавџић, начелница амбуланте „Центар“.

Пацијенти који имају право да се бесплатно вакцинишу треба да закажу преглед код свог изабраног лекара, путем кол центра, на шалтеру или у амбуланти.

- Две до три недеље се ствара имунитет, сви који се вакцинишу вакцином против сезонског грипа, ако оболе, биће у блажој форми или неће имати грип - додала је др Мутавџић.

Годинама важи правило да ако су пацијенти алергични на пилетину и јаја, особе које имају акутно обољење у том тренутку и уколико је дошло до алергијске реакције на прошлу вакцину, не могу се вакцинисати.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор РТВ Панчево, 26. октобар 2018. године