Октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Циљ ове кампање је да се скрене пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. У свету сваке године оболи око 1700000 жена, а око пола милиона жена умре. У нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

Најчешћи број оболелих жена у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али тренд пораста броја оболелих спушта се према млађем годишту.

Број оболелих жена према броју становника у нашој земљи је сличан другим земљама у окружењу, међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

Фактори ризика за настанак карцинома дојке :

- ризик за рак дојке расте са годинама старости

- жене које у ближем сродству имају оболеле од ове болести (мајка, сестра, бака, тетка) - жене које су прву менструацију добиле пре 12.год., а последњу после 50. године

- жене које нису рађале - жене које су имале први порођај после 30.године живота

- жене које су користиле дужи временски преиод хормонску терапију, алкохол и дуван

- жене које су гојазне и физички неактивне. Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу

.С тим у вези рано откривање рака дојке има изузетну важност. Када се рак дојке открије на време, девет од десет жена се може излечити.

ВАЖНО ЈЕ : - да свака жена ради самопреглед дојке једном месечно

- да се превентивни клинички преглед дојке уради једном годишње, УЗ дојке једном годишње

- да жене од 50-69. године обавезно ураде скрининг мамографију једном у две године

- уколико у породици има блиских рођака са дијагнозом рака дојке, важно је да се консултују са изабраним лекаром у вези контрола и праћења.

Превентивни центар у среду, 24.10.2018. године у циљу обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке организоваће предавање заказаним женама о значају самопрегледа дојке и значају редовних прегледа. Заказане жене ће погледати филм о саморегледу дојке, а Др Јелена Гаврилов ће одржати предавање и свима урадити клинички преглед дојке