Поводом обележавања Светског дана борбе против остеопорозе, Превентивни цантар Дома здравља организовао је предавање на ову тему. Остеопороза је болест убрзаног губитка коштаног ткива која се најчешће јавља код жена у постменопаузи, али и код мушкараца. Стручњаци сматрају да настаје због убрзаног губитка коштаног ткива. У Србији оболело 375 хиљада жена.
 
Остеопороза је болест без симптома коју називају и тихим крадљивцем наших костију. Неки од пацијената сазнају да од ње болују тек када изненада дође до прелома костију. Болест чешће погађа жене, и то учесталије после педесете године живота. Превентивни центар Дома Здравља Панчево обележио је Светски дан борбе против остеопорозе и том приликом одржано је предавање на ту тему, подељен је пропагандни материјал, као и корисни савети о исхрани, а лекари су разговарали са заинтересованим грађанима и путем тестова вршили процену ризика за остеопорозу.
 
Проблем ове болести је то што протиче најчешће без симптома, до тренутка када настају најтеже последице, односно фрактуре. Смањење висине, погрбљеност и болови у леђима најчешће се прописују другим разлозима или једноставно старењу. Пацијенти који желе да закажу преглед како би проверили коштану густину, могу то урадити лично у Превентивном центру Дома здравља, као и телефоном на број телефона 313-349.

Прилог можете погледати: овде*